x
x

Svjetski dan prevencije samoubojstava, 10. 9.

  09.09.2016.

Ove se godine Svjetski dan prevencije samoubojstava obilježava pod sloganom „Spriječimo samoubojstvo: pružimo ruku i spasimo život“. Temom se želi naglasiti važnost koju suosjećajan pristup i pružanje potpore vulnerabilnoj osobi može imati u sprečavanju samoubojstva.

Svjetski dan prevencije samoubojstava, 10. 9.

Teško je zamisliti ekstremnu psihološku patnju koja dovodi pojedinca pred odluku da je samoubojstvo jedini izlaz iz postojeće situacije. Pokazivanje brige i zabrinutosti prema osobi koja je u krizi, pitati je kako se osjeća, slušati je bez prosuđivanja, dati joj do znanja da vam je stalo, mogu u znatnoj mjeri pozitivno utjecati. Poznato je da društvena izolacija povećava rizik od samoubojstva, dok čvrste socijalne veze imaju zaštitni utjecaj. Prepoznati vulnerabilnu osobu i ponuditi  joj potporu i prijateljstvo mogu biti ključni koraci u spašavanju života.

Svjetski dan prevencije samoubojstava obilježava se svake godine na dan 10. rujna s ciljem podizanja svijesti o potrebi i obvezi kontinuiranog angažmana na prevenciji samoubojstava na globalnoj razini. Svrha ove kampanje, koja se na inicijativu Međunarodnog udruženja za prevenciju samoubojstava i u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom provodi od 2003. godine, je širenje informacija o problemu samoubojstava, podržavanje istraživanja, smanjenje stigme, te poticanje na spoznaju da se samoubojstvo može spriječiti.

zdravlje HZJZ

Izvor informacija: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr