x
x

Zdravstveni učinci ketogene dijete

  16.07.2016.

Iako prehrana suvremenog čovjeka često sadrži prekomjerne količine ugljikohidrata, dokazi o zdravstvenim učincima prehrane siromašne ugljikohidratima, a bogate mastima (LCHF ili ketogene) su ograničeni. Ketogena prehrana ima dokazane povoljne učinke u smanjenu epileptičkih napadaja, prvenstveno u djece. Za sada ne postoje odgovarajući dokazi koji bi potvrdili blagodati LCHF prehrane kod drugih neuroloških bolesti, objaveljno je na portalu Dokazi u medicini.

Zdravstveni učinci ketogene dijete

Prehrana s niskim sadržajem ugljikohidrata može biti vrlo učinkovita za gubitak tjelesne težine, posebno kratkoročni, a metaboličke promjene koje nastupaju tijekom ketoze vjerojatno povoljno utječu na kontrolu apetita.

Primjena ketogene dijete kod sportaša može utjecati na smanjenu mogućnost provođenja aktivnosti visokog intenziteta, za koje energiju kod uobičajenih režima prehrane osiguravaju zalihe glukoze u vidu glikogena u mišićima.

Ne postoji dovoljno informacija o zdravstvenim učincima LCHF prehrane kod njezinog dugotrajnog provođenja. Primjerice,opservacijska studija objavljena 2014., koja je uključila stanovništvo Švedske (140.000 ispitanika), pokazuje kako je istovremeno s prihvaćanjem LCHF načina prehrane došlo do povećanja koncentracije kolesterola u krvi u švedskoj populaciji. Iako to nije dokaz uročno-posljedične povezanosti LCHF prehrane s porastom kolesterola u krvi, upućuju na oprez i učinke koji mi mogli biti u suprotnosti s jednim od ciljeva ove prehrane. Zbog toga prehrambene smjernice nacionalne švedske institucije za hranu (engl. National Food Administration of Sweden), kao ni većine ostalih, ne podupiru primjenu prehrane koje osigurava više 30-35% dnevnog unosa energije iz masti.