x
x

Ketogena dijeta i psihičke bolesti - crtice iz znanosti

  13.06.2024.

Pilot-studija koju su proveli istraživači Medicinskog fakulteta Sveučilišta Stanford otkrila je da ketogena dijeta ne samo da obnavlja metaboličko zdravlje kod pacijenata sa psihijatrijskim stanjima dok nastavljaju s liječenjem, već dodatno poboljšava njihove psihijatrijske simptome te ističe kako je vrlo ohrabrujuće da se prehranom može preuzeti kontrolu nad bolešću, osim uobičajenog standardnog liječenja.

Ketogena dijeta i psihičke bolesti - crtice iz znanosti
Na psihijatrijskoj skali procjene mentalne bolesti, poznatoj kao klinička globalna skala dojma, ispitanici su zabilježili prosječno poboljšanje od 31%, pri čemu je tri četvrtine skupine pokazalo klinički značajno poboljšanje. Općenito, sudionici su također prijavili bolji san i veće zadovoljstvo životom.

Sudionici su slijedili ketogenu dijetu s približno 10% energije iz ugljikohidrata, 30% iz proteina i 60% iz masti, te im nije savjetovano brojanje kalorija.  Fokus prehrane bio je na cjelovitim, neprocesiranim namirnicama uključujući kvalitetne izvore proteina i neškrobno povrće, bez ograničavanja masti. Ispitanicima su dani primjeri keto-obroka, kuharica te su na raspolaganju imali i zdravstvenog savjetnika.

Prije početka studije, 29% sudionika zadovoljavalo je kriterije za dijagnozu metaboličkog sindroma, definiranog kao prisutnost barem tri od pet stanja: abdominalna debljina, povišena razina triglicerida, niska razina HDL kolesterola, povišeni krvni tlak i povišene razine glukoze natašte. Nakon četiri mjeseca na ketogenoj dijeti, nijedan sudionik više nije imao metabolički sindrom. U prosjeku, sudionici su izgubili 10% svoje tjelesne mase, smanjili su obujam struka za 11% i imali su niže vrijednosti krvnog tlaka, indeksa tjelesne mase, triglicerida, razine šećera u krvi i otpornosti na inzulin. Simptomi povezani s psihijatrijskim stanjima također su bili poboljšani.

Više: Vitamini.hr