x
x

FINDRISC – upitnik za procjenu rizika od razvoja šećerne bolesti tipa 2

  12.07.2016.

U radu objavljenom u Hrvatskom časopisu za javno zdravstvo prikazani su upitnici za procjenu rizika od razvoja šećerne bolesti tipa 2 s posebnim naglaskom na FINDRISC čija je implementacija u Republici Hrvatskoj započela 2016. godine. Njegova jednostavnost, praktičnost i dostupnost čine ga vrijednim alatom za procjenu rizika od razvoja šećerne bolesti tipa 2, a visoka osjetljivost i specifičnost pouzdanim sredstvom za daljnje unapređenje ranog otkrivanja šećerne bolesti u Hrvatskoj.

FINDRISC – upitnik za procjenu rizika od razvoja šećerne bolesti tipa 2

Razvoj kroničnih komplikacija, smanjenje kvalitete života, morbiditet, mortalitet te troškovi liječenja s kojima je povezana čine šećernu bolest jednim od vodećih javnozdravstvenih problema. Šećerna bolest tipa 2 razvija se u pravilu znatno prije same dijagnoze, a rano otkrivanje bolesti i pravovremeno liječenje smanjuju vjerojatnost razvoja kroničnih komplikacija.

Šećerna bolest danas predstavlja ozbiljnu prijetnju za zdravlje i opću dobrobit sve većeg broja ljudi. Službeni podaci o broju oboljelih i umrlih, kao i izvještaji o ekonomskom opterećenju koje sa sobom nosi liječenje šećerne bolesti, ukazuju na važnost rada na ranom otkrivanju i prevenciji te bolesti.

Važni alati za otkrivanje nedijagnosticirane šećerne bolesti tipa 2 i predviđanje rizika od njenog razvoja jesu upitnici za izračun dijabetičkog rizika.

Najpoznatiji je takav upitnik, korišten i izvan zemlje nastanka, Finski izračun dijabetičkog rizika (FINDRISC). Iako i taj pristup ima svoje nedostatke, odlike kao što su jednostavnost, praktičnost, povoljnost, dostupnost te brzo ispunjavanje čine ga iznimno vrijednim alatom za procjenu rizika od razvoja šećerne bolesti tipa 2.

U Hrvatskoj je upravo u tijeku implementacija FINDRISC-a, a ovisno o rezultatima provedbe, moguće su i njegove manje prilagodbe specifičnostima hrvatske populacije.

FINDRISC je alat koji, bez laboratorijskog testiranja, predviđa rizik od razvoja tipa 2 šećerne bolesti u razdoblju od deset godina na temelju sljedećih parametara: dob, indeks tjelesne mase, opseg struka, tjelesna aktivnost, konzumacija voća i povrća, medikamentozno liječenje visokog tlaka, povijest hiperglikemije te obiteljska povijest šećerne bolesti1 . Odgovorima na osam pitanja pridodaju se bodovi na temelju čijeg se zbroja procjenjuje rizik od javljanja šećerne bolesti. Maksimalan broj bodova u upitniku jest 26, a rezultat 15 uzima se kao granična vrijednost koja ukazuje na visok rizik za oboljenje od dijabetesa T2.

Maja Valentić, Tamara Poljičanin

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Olfen gelIbuxin RapidZipantola PROTECT
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Gastal
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: