x
x

Rosacea – neovisan čimbenik rizika za Parkinsonovu bolest?

  Paula Bakalović, mag. pharm.

  11.04.2016.

Pacijenti koji pate od rozaceje imaju značajno povišen rizik za Parkinsonovu bolest, objavljeno je u časopisu JAMA Neurology.

Rosacea – neovisan čimbenik rizika za Parkinsonovu bolest?

Patogeneza rozaceje, kronične bolesti kože karakterizirane crvenilom, teleangiektazijama i povremenim pojavljivanjem papula i pustula, nije u potpunosti razjašnjena. Međutim, važnu ulogu u njenom nastanku ima povećana aktivnost matriks metaloproteinaza (MMP). Također, smatra se da povećana aktivnost MMP pridonosi gubitku živčanih stanica ključnih za proizvodnju dopamina u Parkinsonovoj bolesti i drugim neurodegenerativnim poremećajima.
 
Cilj istraživanja provedenog u Danskoj bio je otkriti rizik oboljevanja od Parkinsonove bolesti u pacijenata s rozacejom. Nacionalno kohortno istraživanje uključilo je sve osobe starije od 18 godina koje su bile praćene pomoću administrativnih baza podataka u razdoblju od 1997. do 2011. godine (15 godina). Ispitivanu skupinu činilo je 68.053 pacijenata s rozacejom, a kontrolnu skupinu gotovo 5 i pol milijuna ljudi. 
 
U periodu praćenja, 22.387 ispitanika oboljelo je od Parkinsonove bolesti, a za 68.053 ispitanika zabilježeno je da pate od rozaceje. Stopa incidencije Parkinsonove bolesti na 10.000 osoba-godina iznosila je 3,54 u kontrolnoj skupini i 7,62 u skupini ispitanika s rozacejom. Nadalje, Parkinsonova bolest pojavljivala se 2,4 godine ranije u pacijenata s rozacejom. Kada su uzeti u obzir ostali faktori (dob, spol, socioekonomski status, pušenje, alkoholizam, lijekovi i komorbiditeti), omjer stopa incidencije bio je 1,71 u populaciji ispitanika s rozacejom u usporedbi s kontrolnom skupinom. Rezultati su bili slični za oba spola. 
 
Rizik oboljevanja od Parkinsonove bolesti bio je duplo veći za pacijente koji su patili od okularne rozaceje. Terapija tetraciklinima, koji se desetljećima koriste u liječenju rozaceje, zabilježena kao čimbenik koji smanjuje rizik za Parkinsonovu bolest. Ovi rezultati pridonose već provedenim istraživanjima o potencijalnim neuroprotektivnim učincima tetraciklina u pacijenata s Parkinsonovom bolesti u ranoj fazi.
 
Autori zaključuju da je rozaceja neovisan čimbenik rizika za Parkinsonovu bolest, te da se na nju više ne bi trebalo gledati isključivo kao na kozmetički problem, uzevši u obzir da pogađa 5-10% bjelačke populacije.