x
x

Prikaz slučaja: bolesnica s rijetkim tumorom srca

  Margarita Brida, dr. med, Klinika za bolesti srca i krvnih žila, KBC Zagreb-Rebro

  07.11.2014.

Na metastaski tumor srca treba posumnjati kada bolesnik s poznatim malignim procesom razvija kardiovaskularne simptome. Kao i u primarnih srčanih tumora, simptomi i klinička slika bolesnika su odraz lokalizacije tumora u srcu.

Prikaz slučaja: bolesnica s rijetkim tumorom srca

Uvod

U odnosu na primarne tumore srca, metastatski tumori srca su čak 20 puta učestaliji. Oni su rezultat hematogenog širenja, izravne invazije ili rasta tumora kroz gornju ili donju šuplju venu u desnu pretklijetku.

Tumori srca mogu biti primarni ili sekundarni (metastatski). Primarni tumori srca izrazito su rijetki. Oko 75% primarnih tumora srca su benigni (miksomi, lipomi, papilarni fibroelastomi, hemangiomi, mezoteliomi itd), dok su maligni primarni tumori srca mnogo rijeđi (angiosarkomi, rabdomiosarkomi, mezoteliomi, fibrosarkomi, maligni limfomi itd.). U odnosu na primarne tumore srca, metastatski tumori srca su čak 20 puta učestaliji. Oni su rezultat hematogenog širenja, izravne invazije ili rasta tumora kroz gornju ili donju šuplju venu u desnu pretklijetku. Na metastaski tumor srca treba posumnjati kada bolesnik s poznatim malignim procesom razvija kardiovaskularne simptome. Kao i u primarnih srčanih tumora, simptomi i klinička slika bolesnika su odraz lokalizacije tumora u srcu. Tako na primjer tumori koji se nalaze u lijevom atriju mogu uzrokovati simptome slične bolestima mitralnog zalistka, otpuštati fragmente tumora ili superponirajućeg tromba te uzrokovati embolijske incidente. Međutim, srčani tumori mogu biti i asimptomatični te se prezentirati kao slučajan nalaz prilikom ultrazvučnog pregleda.

Tablica 1. Primarni tumori srca u odraslih

Benigni

Miksomi 27%

Lipomi 10%

Papilarni fibroelastomi 10%

Hemangiomi 3%

Mezoteliomi AV čvora 1%

Maligni

Angiosarkomi 9%

Rabdomiosarkomi 5%

Mezoteliomi 4%

Fibrosarkomi 3%

Maligni limfomi 2%

Osteosarkomi – metastaza izvan skeleta 1%

Ciste

Perikardijalne 18%

Bronhogene 2%

Prikaz slučaja

Bolesnica stara 58 godina, u redovnom radnom odnosu, koja do sada nije teže bolovala upućena je na ultrazvuk srca radi nespecifičnih EKG promjena verificiranih u sklopu redovnog sistematskog pregleda. Subjektivno se dobro osjeća, nema  intolerancije napora, bez bolova u prsima, žali se tek na smetnje u smislu povremenih palpitacija. Učinjen RTG srca i pluća bio je uredan, a u Holter EKG-u nije zabilježeno značajnih poremećaja ritma. Ultrazvukom srca se verificira tumorska masa, oštro ograničena, bez znakova infiltracije okolnih struktura, smještena u području interatrijskog septuma koja ispunjava dio lijevog i desnog atrija, dimenzija preko 5x5 cm. Dopplerom se ne registrira vidljivog protoka u tvorbi. Za razliku od miksoma, opisana tumorska tvorba je bez vidljive peteljke i nije želatinoznog izgleda. Obzirom na navedeno, u bolesnice je učinjen MSCT i MR srca kojima se prikaže tvorba s donje strane srca, koja se prema kranijalno utiskuje između desnog i lijevog atrija, komprimira donju šuplju venu na ulazu u desni atrij te koronarni sinus. Prema karakteristikama MSCT-a i MR-a tvorba može odgovarati hemangiomu ili limfomu, ali s obzirom na lokalizaciju ne može se isključiti feokromocitom niti tumor drugog podrijetla. Bolesnica je upućena na operativni zahvat radi odstranjenja tumorske tvorbe. Učini se medijalna sternotomija, otvori se desna pleura i ispreparira do ispod srca. Nakon inspekcije se uvidi da nema infiltracija tumora u medijastinum pa se pristupi na interatrijski septum, koji se otvori, a tumorska tvorba se izljušti u cijelosti. Odstranjeno tkivo se pošalje na patohistološku analizu. Postoperativni tijek u bolesnice je protekao uredno te se bolesnica u dobrom općem stanju otpusti iz bolnice. Histološkim analizom potvrđena je dijagnoza hemangioma. Tumor je građen od različito širokih vaskularnih prostora, ispunjenih krvlju i obloženih jednim redom pravilnih endotelnih stanica. 

Rasprava

Ehokardiografija, MR srca i MSCT pružaju komplementarne informacije kod bolesnika s tumorom srca. Ehokardiografija je inicijalna, jednostavna, neinvazivna dijagnostička metoda za evaluaciju tumora, određivanje njegove lokalizacije u srcu i, u mjeri u kojoj je to moguće, procjenu je li tumor benigan ili maligan. Ova informacija je od vitalnog značaja u daljnjem planiranju zbrinjavanja bolesnika. Općenito, podatci dobiveni neinvazivnim dijagnostičkim snimanjima u velikoj većini slučajeva su dovoljni za donošenje odluke o potrebi za kirurgijom, pomoću koje se može utvrditi definitivna histološka dijagnoza.

Zaključak

Hemangiom pripada među rijetke benigne tumore srca koji čine svega 2.8% primarnih tumora srca. 

Literatura

1.Gulati G, Sharma S, Kothari SS, i sur. Comparison of echo and MRI in the imaging evaluation of intracardiac masses. Cardiovasc Intervent Radiol 2004; 27:459.

2. Reynen K. Frequency of primary tumors of the heart. Am J Cardiol 1996; 77:107.

3. Salcedo EE, Cohen GI, White RD, Davison MB. Cardiac tumors: diagnosis and management. Curr Probl Cardiol 1992; 17:73.

4. Catherine M. Otto MD Textbook of Clinical Echocardiography.