x
x

Preciznost u liječenju karcinoma

  Dr. sc. Neva Girotto, specijalist nuklearne medicine

  04.11.2011.

EANM (europsko udruženje za nuklearnu medicinu) objavilo je kako nuklearna medicinska tehnologija danas pomaže u prilagođavanju terapije individualnim potrebama pacijenata.

Preciznost u liječenju karcinoma
FDG PET/CT je slikovna metoda koja koristi glukozu obilježenu radioaktivnim fluorom kao radiofarmak (fluor-deoksiglukoza, FDG). Isprva je cilj ove dijagnostičke metode bio učiniti tumore vidljivima na zaslonu računala, no pokazalo se da njome može prikazati i kako stanice karcinoma reagiraju na kemoterapijsko liječenje.

Moguće je da se čak 40% oboljelih od karcinoma liječi pogrešnom kemoterapijom. Naime, odabir kemoterapije je najčešće namijenjen prosječnom bolesniku, pri čemu se zanemaruju specifičnosti zdravstvenog stanja i individualne potrebe pojedinog bolesnika. Prema Europskom udruženju nuklearne medicine (EANM), nuklearno medicinske metode mogu značajno poboljšati stanje bolesnika, jer mogu precizno predvidjeti učinke različitih terapija na pojedince.
Prema riječima prof. Artura Chitija, člana Izvršnog Odbora EANM, „Trenutno je većina lijekova protiv raka učinkovita samo za neke podskupine pacijenata. Međutim, primjena nuklearno medicinske dijagnostike, primjerice FDG PET/CT-a, omogućila je izbor specifičnih terapija koje su prilagođene individualnom pacijentu i vrsti tumora". FDG PET/CT je slikovna metoda koja koristi glukozu obilježenu radioaktivnim fluorom kao radiofarmak (fluor-deoksiglukoza, FDG). Isprva je cilj ove dijagnostičke metode bio učiniti tumore vidljivima na zaslonu računala, no pokazalo se da njome može prikazati i kako stanice karcinoma reagiraju na kemoterapijsko liječenje.

Borba protiv karcinoma dojke

Stanice karcinoma koje slabije nakupljaju FDG slabije će reagirati na kemoterapiju pa kod tih bolesnika terapija neće biti djelotvorna.

Borba protiv karcinoma dojke, drugog po redu uzroka smrti od karcinoma u svijetu, s više od 400,000 smrtnih slučajeva godišnje, od velike je važnosti. „Iako je kemoterapija uspješna u mnogo slučajeva, moramo biti svjesni činjenice da je vjerojatno tek u polovice oboljelih od karcinoma dojke ona zaista i učinkovita, dok se kod ostalih javlja urođena ili stečena otpornost", kaže prof. Chiti, naglašavajući da se primjenom FDG PET/CT može smanjiti broj pogrešno liječenih, jer se glavni princip ove dijagnostike, a to je vizualizacija stanica karcinoma koje nakupljaju FDG, odnosi i na kemoterapiju. Stanice karcinoma koje slabije nakupljaju FDG slabije će reagirati na kemoterapiju pa kod tih bolesnika terapija neće biti djelotvorna. U tim se slučajevima mogu na vrijeme odabrati druge terapijske mogućnosti, i tako izbjeći potencijalne nuspojave nekorisnog liječenja. Prema riječima prof. Chitija, „rano prepoznavanje neefikasnosti terapije može pomoći u slučajevima metastatskog karcinoma dojke, jer postoji veliki izbor palijativnih metoda liječenja". S druge strane, početno intenzivno nakupljanje FDG u stanicama tumora, koje nakon uvođenja kemoterapije slabi, ukazuje na uspješnost liječenja. Međutim, FDG PET/CT ne služi samo da se utvrdi djelotvornost kemoterapije, nego i da se odabere najprikladnija terapija. Napredak u praćenju djelotvornosti kemoterapije i individualiziranom pristupu liječenju vjerojatno će utjecati na sve vrste karcinoma, uključujući karcinom pluća, koji je danas vodeći uzrok smrti od karcinoma u svijetu i karcinom debelog crijeva, koji je drugi po učestalosti u Europi.

Perspektivna istraživanja

Razvijanje radiofarmaka uz istovremeni napredak u razvoju lijekova, međusobno djeluju u sinergiji što će ubrzati oba procesa i dovesti do visoko personalizirane medicine od koje će imati koristi ne samo bolesnici već i cijeli zdravstveni sustav.

FDG PET/CT dijagnostika se pokazala učinkovita u poboljšanju praćenja bolesti i liječenja na dva načina. „Čini se da ima veliki potencijal u karakteriziranju tumora, grupiranju pacijenata s istim biološkim značajkama i ranom utvrđivanju reakcije tumora na terapiju", rekao je prof. Chiti. Također je naglasio kako osim FDG-a postoje i drugi radiofarmaci koji se još ispituju, a imaju mogućnost praćenja odgovora na terapiju tijekom i nakon njene primjene. Ti su spojevi u završnim fazama pretkliničkog ispitivanja ili u ranoj fazi kliničke primjene i dati će nam detaljnije informacije o tumorima i mogućim metama terapijskog djelovanja. „Razvijanje radiofarmaka takve vrste uz istovremeni napredak u razvoju lijekova, međusobno djeluju u sinergiji što će ubrzati oba procesa i dovesti do visoko personalizirane medicine od koje će imati koristi ne samo bolesnici već i cijeli zdravstveni sustav", kaže prof. Chiti.