x
x

Razvoj zdravstvenog turizma u Hrvatskoj

  07.02.2015.

Zavod za zdravstvene usluge u turizmu priprema Akcijski plan za zdravstveni turizam, koji na jednom mjestu identificira sve mjere i njihove nosioce, kao i ključne projekte koji će biti temelj za ostvarivanje cilja povećanja prihoda zdravstvenog turizma u Republici Hrvatskoj.

Razvoj zdravstvenog turizma u Hrvatskoj

Zavod je pripremio i izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti koje će omogućiti razvoj zdravstvenih usluga u turizmu, na što, izjavio je dr. Bura, već godinama čekaju toplice, kao jedan od značajnih budućih zamašnjaka zdravstvenog turizma. Bura je također naglasio uspješnu suradnju s drugim ministarstvima, Ministarstvom turizma, Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvom gospodarstva i Ministarstvom poduzetništva, u pripremi projekata zdravstvenog turizma.

Zavod za zdravstvene usluge u turizmu zasebna je uprava Ministarstva zdravlja koja je osnovana u listopadu prošle godine. „Zaposlenici u zdravstvenom turizmu već godinama priželjkuju, a sada su napokon dobili, adresu na koju se mogu obratiti“, ističe dr. Bura i dodaje kako se na istu adresu mogu obratiti i investitori koji prepoznaju potencijal Hrvatske za razvoj zdravstvenog turizma. „Napravili smo značajan iskorak kroz organizaciju prvih klastera i već smo pokrenuli cijeli niz projekata„ naglasio je dr. Bura.

Nakon osnivanja Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera u studenom prošle godine uz aktivnu podršku Ministarstva zdravlja, u pripremi je i osnivanje Klastera medicinskog turizma grada Zagreba, ali i Klastera dentalne medicine na razini Republike Hrvatske.

Dr. Bura naglašava kako se iz dana u dan Zavodu javljaju investitori zainteresirani za ulaganje u zdravstveni turizam u RH te najavljuje novi projekt koji je Zavod pokrenuo u suradnji s Državnim uredom za upravljanje državnom imovinom. Projekt predviđa stavljanje u funkciju neiskorištene i zapuštene, a izuzetno vrijedne objekte vojarni, bivših lječilišta i slično, koji će se pripremiti i ponuditi potencijalnim investitorima. „Cijeli je niz promjena u legislativi koje sada uklapamo kako bismo to omogućili“, zaključio je dr. Bura.

Cijeli članak dostupan na www.zdravlje.hr