x
x

Genetska analiza turske populacijie koja se nedavno nastanila u Sarajevu

  02.02.2015.

Genetska analiza haplotipskih podataka za 23 kratka udvojena sljedovna lokusa na Y kromosomu u turskoj populaciji koja se nedavno nastanila u Sarajevu. Ovo istraživanje objavljeno u CMJ-u, još je jednom potvrdilo da su geografski bliske populacije genetski sličnije.

Genetska analiza turske populacijie koja se nedavno nastanila u Sarajevu
Ispitivana populacija u obje dimenzije blisko je povezana s libanonskim i iračkim populacijama, a udaljena je od bosanske, hrvatske i makedonske populacije.

Cilj Utvrditi distribuciju i polimorfizme 23 kratka udvojena sljedovna lokusa na Y-kromosomu u turskoj populaciji koja se nedavno nastanila u Sarajevu i istražiti genetski odnos između te populacije i turske populacije u domovini i susjednih populacija u regiji.

Postupci Ovo istraživanje uključilo je 100 zdravih rodbinski nepovezanih muškaraca, pripadnika turske populacije nastanjene u Sarajevu. DNA je prikupljena iz briseva sluznice obraza. Genomska DNA ekstrahirana je postupkom isoljavanja, dok je amplifikacija provedena uz pomoć pribora PowerPlex Y 23. Ispitanu populaciju usporedili smo s ostalim populacijama pomoću parnih genetskih udaljenosti, koje su prikazane multi-dimenzionalnim skaliranjem.

Rezultati Izračunali smo haplotipske i alelne učestalosti i pokazali da je 100 uzoraka imalo jedinstvene haplotipove. Najviše polimorfan lokus bio je DYS458, a najmanje polimorfan DYS391. Raznolikost haplotipova bila je 1,0000 ± 0,0014, s diskriminacijskim kapacitetom od 1,00 i vjerojatnošću poklapanja od 0.01. Rst vrijednosti pokazale su da je naša populacija u obje dimenzije blisko povezana s libanonskim i iračkim populacijama, a da je udaljena od bosanske, hrvatske i makedonske populacije.

Zaključak Turska populacija nastanjena u Sarajevu može se smatrati reprezentativnom turskom populacijom jer su dobiveni rezultati u skladu s ranije objavljenim podacima za tursku populaciju iz domovine. Također, ovo istraživanje još je jednom potvrdilo da su geografski bliske populacije genetski sličnije.

Serkan Dogan, Dragan Primorac, Damir Marjanović