x
x

Danas je Svjetski dan sepse

  13.09.2018.

Sepsa je prema odluci Svjetske zdravstvene organizacije od 2017. godine uvrštena na listu globalnih zdravstvenih prioriteta. Iako je jedna od najpreventabilnijih bolesti, često je neprepoznata među građanima, ali i zdravstvenim profesionalcima. Zemlje članice Ujedinjenih naroda, među kojima je i Hrvatska, primile su odredbu skupštine Svjetske zdravstvene organizacije da poboljšaju, preveniraju i provedu određene aktivnosti kako bi smanjili broj oboljelih i umrlih od sepse.

Danas je Svjetski dan sepse

Sepsa se često zamijeni za druga stanja, posebno u ranoj fazi bolesti i zbog tog kašnjenja u ranom prepoznavanju sepse brzo dolazi do višestrukog zatajenja organa, a naposljetku i smrti. Stoga sepsu treba tretirati kao hitno stanje, jer sa svakom odgodom i kašnjenjem u liječenju, postotak smrtnosti sve više raste! Čak do 80% slučajeva bolesnika oboljelih od sepse dolazi iz izvanbolničkih uvjeta. Svatko ju može dobiti, no najviše su ugrožene osobe oslabljenog imunološkog sustava, osobe starije životne dobi, novorođenčad i mala djeca. Stoga je važno promicati preventivne mjere poput cijepljenja, kontrola infekcija, reducirati rezistenciju na antibiotike te educirati javnost i zdravstvene profesionalce o prvim simptomima i znakovima sepse.

U svrhu jačanja javne svijesti o sepsi članovi Hrvatskog društva medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije (HDMSARIST) u subotu, 8. rujna 2018. na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu od 11.00 do 13.00 sati održat će javno zdravstvenu akciju kada će građani dobiti sve potrebne informacije o sepsi, njenim simptomima i znakovima te naučiti kako ju prepoznati.

Više o ovoj bolesti možete saznati u edukativnom videu.

Pripremila: Cecilija Rotim, magistra sestrinstva, glavna sestra Zavoda

Izvor: www.stampar.hr