x
x

Kolumna: Kosti

  Mima Georgijeva, dr. med. specijalist kardiolog

  07.04.2014.

Ne zamaram se pitanjem imate li oštećenu kralježnicu; vjerujte iznad 20. svi je imamo. Od vratne pa do lumbalnog dijela.

Kolumna: Kosti
Uspravite se kada hodate, gledajte u crtu iznad ravnine horizonta. Dokazano, ne možete hodati pogrbljeno ako imate uzdignutu glavu.

Mislim, ne samo kosti nego i zglobovi i ligamenti. Opet se vraćamo lošim navikama, sjedenju, debljini, nedostatku kretanja i stresu.

Problemi s kralježnicom su postali normalna stvar i za mlađe ljude. Bolovi od vratne do lumbalne kralježnice sijevaju bez reda i kriterija.

Nađite dobrog fizijatra, fizioterapeuta koji će vam pokazati pravilne vježbe za kralježnicu.

Ne zamaram se pitanjem imate li oštećenu kralježnicu; vjerujte iznad 20. svi je imamo. Od vratne pa do lumbalnog dijela. Samo kratko sjednite za kompjutor i analizirajte svoje držanje sa sniženom pozicijom desne ruke i mišem u toj istoj desnoj ruci. Svi mišići, od onih između kralježaka do međurebrenih, su nategnuti. Stoga si dajte truda i istežite se, vježbajte 15 do 20 minuta svako jutro prije nego što krenete u život. Vjerujte, isplati se.

Joga možda djeluje egzotično, no nitko od ljudi koje znam da prakticiraju jogu nema problema s kostoboljom ili ligamentima.

Kosti ne mogu bez mišića. Slabost muskulature, a time i zglobova i ligamenata, glavni je uzrok bolova u kralježnici. Previše smo teški, tijelo nam se oslanja na kosti, ne držimo se kako treba, pogrbljeni smo. A većinom su uzrok spuštena stopala.

Taj simptom modernoga doba, jeftine obuće i nedostatka dodira stopala s tlom izaziva tolike neugode i boli.

Nemojte nositi uloške jer to je samo pasivna potpora stopalima. Trebate nešto što će natjerati mišiće svoda stopala da rade! Hodajte bosi po šljunku, kupite „stazu od šljunka“ u specijaliziranim dućanima te cipele koje će vas natjerati da vam mišići nogu rade! Neću nikoga reklamirati, potražite sami na web-u. Napunite plitku drvenu kutiju šljunkom i deset minuta dnevno bosonogi gazite po tome.

Tjerajte djecu neka hodaju bosa kada god to mogu. Nama to nije naškodilo niti malo, a njima također može puno pomoći.