x
x

Itrakonazol - nova nada u liječenju bazocelularnog karcinoma?

  Klara Čičić, dr. med.

  10.03.2014.

Već oko 25 godina poznat antifungalni lijek itrakonazol može biti koristan u liječenju bazocelularnog karcinoma, objavljeno je u časopisu Journal of Clinical Oncology.

Itrakonazol - nova nada u liječenju bazocelularnog karcinoma?
Itrakonazol je triazol za peroralnu primjenu odobren u Hrvatskoj, a koristi se u liječenju gljivičnih infekcija poput orofaringealne kandidijaze, blastomikoze i histoplazmoze.

U fazi 2 kliničkog istraživanja itrakonazol je pokazao antikancerogenu aktivnost u 24% od 19 pacijenata koji su liječeni jedan mjesec uobičajenim dozama itrakonazola koje se koriste kod gljivičnih infekcija (200 mg dva puta dnevno preroralno). U liječenih pojedinaca smanjila se veličina tumora za 24%, dok u 10 neliječenih kontrolnih pacijenata to nije bio slučaj.

Itrakonazol je reducirao tzv. hedgehog signalni put – ključni pokretač tumorogeneze bazocelularnog karcinoma za 65% nakon jednomjesečne primjene lijeka. Laboratorijska istraživanja već su pokazala da itrakonazol potiskuje karcinogenezu bazocelularnog karcinoma u miševa.

Većina se bazocelularnih karcinoma može liječiti kirurški, no autori ističu kako to može dovesti to značajnih ožiljaka i moribiditeta. S obzirom na to da su incidencija bazocelularnog karcinoma i troškovi njegova liječenja u porastu, postoji povećana potreba za nekirurškim načinima liječenja.

Autori smatraju kako se dugoročna sigurnost i učinkovitost  itrakonazola sada mora utvrditi u velikim randomiziranim kliničkim studijama. U ovome istraživanju učinkovitost se mjerila nakon samo jednog mjeseca liječenja te nisu bili uključeni pacijanti s uznapredovalim bazocelularnim karcinomom.

Itrakonazol je triazol za peroralnu primjenu odobren u Hrvatskoj, a koristi se u liječenju gljivičnih infekcija poput orofaringealne kandidijaze, blastomikoze i histoplazmoze. Najčešće nuspojave su od strane probavnog sustava. Rijetka je pojava teške kardijalne dekompenzacije i hipertenzije.

Bazocelularni karcinom najčešći je rak kože u ljudi. Tipično se pojavljuje na suncu izloženoj koži, raste sporo i rijetko metastazira. Obično se prezentira kao ravno, čvrsto, blijedo područje, roskasta do crvena, voštana izgleda te može krvariti nakon manje ozljede. Veličina tumora može varirati od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara u promjeru. Zanemareni tumori mogu rasti i voditi u značajno lokalno uništavanje, čak i unakaženje.