x
x

KBC Split: nova angiodvorana i Odjel za dječju kirurgiju

  05.02.2014.

Ministar zdravlja prof. dr. Rajko Ostojić pustio je u rad novu angiodvoranu u Zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Split. Angiodvorana je vrijedna 7 milijuna kuna, a financirana je sredstvima Ministarstva zdravlja.

KBC Split: nova angiodvorana i Odjel za dječju kirurgiju

Suvremeni angiografski sustav Artis Zee stajao je 6,5 milijuna kuna, dok je uređenje prostora stajalo 500 tisuća kuna.

Novi angiografski sustav ima izuzetne softverske karakteristike, mogućnost intravaskularnog ultrazvuka i mogućnost 3D rekonstrukcija za siguran rad mikrokateterskom tehnikom, koja je posebno značajna kod zbrinjavanja onkoloških bolesnika. Uređaj je također pogodan za liječenje hitnih stanja kod ozljede ili puknuća arterija.

"U svim slučajevima krvarenja u mozak ili iz jetre te prsnuća slezene, ubuduće će se odmah utvrditi i vidjeti iz koje krvne žile krvari, te se zaustavlja krvarenje. Pacijenti će ovim imati bolju kvalitetu života. Sve ono što se do sada moralo rješavati konzervativno, sada će se rješavati odmah, ovdje u Splitu na Zavodu za radiologiju. Prije su takvi pacijenti trebali ležati na kirurgiji 14 dana, a sada će biti maksimum 48 sati. Ovime je značajno poboljšana kvaliteta života tih bolesnika", naglasio je ministar Ostojić.

Ministar je rekao kako se u splitsku bolnicu zadnjih nekoliko mjeseci puno investiralo, najavivši da će uskoro KBC Split dobiti šest anestezioloških uređaja i novi CT, a u izradi je i natječaj za brahiterapiju. "Prošli tjedan je isporučeno osam operacijskih stolova, te gastroskop i kolonoskop za dijagnostiku kod djece", kazao je ministar Ostojić.

Dosadašnja angiodvorana KBC-a Split zbog kvara na starom uređaju nije radila dvije i pol godine, zbog čega se liječenje odvijalo u neprikladnim uvjetima i na zastarjeloj opremi.

Planirano je na novoj opremi godišnje napraviti oko 700 dijagnostičkih postupaka te isto toliko terapijskih intervencija. U planu je i početak rada neurointervencijskih postupaka čime će se smanjiti odlazak bolesnika u Zagreb, što je posebno značajno kod zbrinjavanja bolesnika za koje je transport rizičan.

Ministar Ostojić obišao je i novouređeni Odjel za dječju kirurgiju gdje je otvorio Jedinicu intenzivne njege na kojoj će biti smješteni najmanji pacijenti - novorođenčad i dojenčad. Sredstva za uređenje ovog odjela prikupili su brojni donatori iz Splita ali i iz cijele Dalmacije.