x
x

I ove godine besplatna testiranja na hepatitis C

  Andreja Šantek, Poslovni dnevnik

  25.07.2013.

Hrvatska udruga liječenih i oboljelih od hepatitisa 'Hepatos' i ove godine provodi niz aktivnosti vezanih za obilježavanje Svjetskog dana hepatitisa 28. srpnja te će se građani moći besplatno i anonimno testirati na hepatitis C.

I ove godine besplatna testiranja na hepatitis C
Globalna kampanja provodi se s ciljem podizanja svjesnosti o virusnom hepatitisu. Procjenjuje se da u Hrvatskoj kronični virusni hepatitis B ili C ima između 40 i 80 tisuća osoba.

Globalna kampanja provodi se s ciljem podizanja svjesnosti o virusnom hepatitisu kao javnozdravstvenom problemu koji ima i društveno-političku dimenziju, vezanu uz problem diskriminacije, kršenja ljudskih prava i društvenog neprihvaćanja oboljelih. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu ima oko 170 milijuna osoba oboljelih od hepatitisa C (HCV) i 350 milijuna oboljelih od hepatitisa B. Drugim riječima, svaki 12 stanovnik boluje od kroničnog hepatitisa B ili C što je deset puta više nego što je oboljelih od HIV/AIDS-a. Procjenjuje se da u Hrvatskoj kronični virusni hepatitis B ili C ima između 40 i 80 tisuća osoba.