x
x

Tisućita transplantacija bubrega u KBC Rijeka

  19.04.2013.

U Kliničkom bolničkom centru Rijeka prošle je noći izvršena tisućita transplantacija bubrega u toj bolnici, što predstavlja vrhunski rezultat i potvrđuje uspjeh stručnjaka tog centra.

Tisućita transplantacija bubrega u KBC Rijeka

Multidisciplinarnom transplantacijskom timu za bubrege KBC Rijeka i svim djelatnicima koji na bilo način sudjeluju u tome programu čestitao je danas ministar zdravlja prof. dr. Rajko Ostojić.

Podsjetio je kako je upravo u Rijeci daleke 1971. godine izvedena prva transplantacija bubrega na ovim područjima, koja je riječko zdravstvo svrstala u sam vrh svjetske medicine.

KBC Rijeka danas je Referentni centar za transplantaciju bubrega Ministarstva zdravlja te jedna od ustanova s najrazvijenijim donorskim programom.

Zahvaljujući profesionalnim naporima djelatnika bolnice i svijesti građana o važnosti darivanja organa, Primorsko-goranska županija jedna je od vodećih u Hrvatskoj po broju darivatelja organa.

Od prve transplantacije 1971. godine počinje intenzivni razvoj transplantacijskog programa u našoj zemlji, pa se danas u Hrvatskoj ukupno obavi više od 200 transplantacija bubrega godišnje, od čega oko 30-40 u KBC Rijeka. Hrvatska je danas vodeća zemlja u svijetu u transplantaciji i darivanju tog organa.

Zahvaljujući porastu broja darivatelja, kvalitetnim stručnjacima u našim bolnicama i dobrom organizacijskom modelu, hrvatski pacijenti danas najkraće u svijetu čekaju presađivanje bubrega. U 2012. godini tako je presađen 231 bubreg, a u prva dva mjeseca ove godine 43 bubrega. Na transplantaciju tog organa u Hrvatskoj se čeka prosječno dvije godine.

www.zdravlje.hr