x
x

Obilježen šesti hrvatski Dan mimoza

  19.01.2013.

Ministar zdravlja prof. Rajko Ostojić prisustvovao je obilježavanju Šestog hrvatskog dana mimoza, Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice koji se održao na Cvjetnom trgu pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo.

Obilježen šesti hrvatski Dan mimoza

Ministar Ostojić pridružio se članovima Hrvatske lige protiv raka i udruge Zdravka u prodaji mimoza čiji je prihod namijenjen borbi protiv ove zloćudne bolesti.

Ministar je kazao kako je rak vrata maternice izlječiv ako se otkrije na vrijeme, a rješava se jednostavnim kirurškim zahvatom, konizacijom koja se obavlja u dnevnoj bolnici. Naglasio je i kako PAPA test otkriva početne promjene karcinoma te je stoga važno da se žene odazovu javnom pozivu na preglede.

Ministarstvo zdravlja pokrenulo je Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice, kojemu je cilj smanjiti broj oboljelih žena i smrtnost od te zloćudne bolesti. Dosad je kako je upućeno 100 tisuća poziva ženama od 25 do 64 godine na preventivni pregled odnosno PAPA test.

U Hrvatskoj se svaki dan jednoj ženi otkrije rak vrata maternice, a svaki treći dan od te zloćudne bolesti jedna žena umre. Najčešće oboljevaju žene između 35 i 49 godina a u toj je dobnoj skupini rak vrata maternice drugi najčešći karcinom.

Dan mimoza obilježava se treće subote u siječnju, u sklopu Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice, a ovogodišnju manifestaciju organizirali su udruga Zdravka i Hrvatska liga protiv raka. Obilježavanjem Dana mimoza i Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice želi se senzibilizirati javnost o važnosti edukacije, cijepljenja i ranog otkrivanja raka vrata maternice.

Građanima su se dijelili i edukativni materijali o sprečavanju raka vrata maternice te savjeti o tome kako se zaštititi.