x
x

Integrirani informacijski sustav za zdravstvene ustanove u oblaku

  18.12.2012.

Hrvatski Telekom i IN2 najavili su 16. prosinca na konferenciji Hospital days uslugu integriranog informacijskog sustava za zdravstvene ustanove u oblaku.

Integrirani informacijski sustav za zdravstvene ustanove u oblaku

Riječ je o cloud inačici IN2-ovog Integriranog bolničkog informatički sustava (IBIS), namijenjenom podršci medicinskom, ekonomskom i poslovnom upravljanju bolnicama i drugih zdravstvenih ustanova. Mogućnosti korištenja sustava u oblaku, prezentirala je dr.sc. Višnja Lovrek, voditeljica projekta eZdravlje u Hrvatskom telekomu.

Kao glavne prednosti IBIS rješenja u cloudu istaknula je mogućnost fokusiranja korisnika isključivo na primarnu djelatnost, velika sigurnost i dostupnost podataka i aplikacija, skalabilnost i fleksibilnost, distribucija inicijalnih troškova za IT opremu kroz dulje vremensko razdoblje.

„U uvjetima teške financijske situacije u zdravstvu, ova usluga mogla bi institucijama olakšati uvođenje informacijskog sustava i pripadne infrastrukture budući da nema početnih ulaganja, nego se kompletna usluga plaća na mjesečnoj bazi" - rekla je Lovrek.

Zanimljivu raspravu pokrenulo je pitanje jednog sudionika konferencije kojeg je zanimalo hoće li usluga biti isključena u slučaju velikog kašnjenja u plaćanju, na što je reagirao suradnik Udruge poslodavaca u zdravstvu Ivan Lukovnjak koji je rekao kako bolnice brzinu i prioritet plaćanja često definiraju sukladno ponašanju dobavljača, pa se tako računi za struju plaćaju u roku 15 dana kako ona ne bi bila isključena, dok se lijekovi veledrogerijama plaćaju i preko 300 dana nakon isporuke robe.

HospITal days 2012.
Hospital days je konferencija o poslovnim i informatičkim rješenjima za bolnice čiji je primarni cilj razmjena informacija među stručnjacima koji se suočavaju s operativnim, kadrovskim, informatičkim, financijskim ili drugim poslovnim izazovima u upravljanju bolnicama. Sudionici konferencije su predstavnici zdravstvene vlasti, uprava bolnica te stručnjaci s područja ICT-a u zdravstvu. Ovogodišnja konferencija posvećena je povećanju učinkovitosti bolničkih sustava.