x
x

HZZO zbog enormnih zarada prekida stare ugovore s doktorima medicine rada

  19.09.2012.

HZZO zbog enormnih zarada prekida stare ugovore i uvodi mjesečne limite za doktore medicine rada. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje prošlog je tjedna odlučio prekinuti nelimitirane trogodišnje ugovore koje je prije godinu i pol sa Zavodom potpisalo 150 timova liječnika medicine rada i ponuditi im nove – s godišnjim limitom od 520 tisuća kuna, piše Večernji list.

HZZO zbog enormnih zarada prekida stare ugovore s doktorima medicine rada

Liječnici medicine rada na ovakav scenarij ne pristaju, barem dok se ne donese novi Zakon o radu i Zakon o zaštiti na radu, pa upravi HZZO-a poručuju: zatvorit ćemo ordinacije u malim mjestima, otpustiti medicinske sestre i uvesti liste čekanja na preglede zbog kojih radnici neće moći na posao, piše list.

"Prema još važećim ugovorima, ovi liječnici imaju pravo Zavodu ispostavljati neograničen broj računa za preglede radnika pa su neki od njih za prvih šest mjeseci ove godine od Zavoda naplatili i više od 600 tisuća kuna, što je mnogo više no što za godinu dana naplati obiteljski liječnik s prosječnim limitom od 450.000 kuna. Usto, liječnicima medicine rada novac od HZZO-a nije jedini prihod jer oni naplaćuju preglede za vozačke dozvole, nošenje oružja i slično. Svaki hrvatski poslodavac, naime, mora imati ugovor s nekom od ordinacija medicine rada kako bi radnicima omogućio obvezne sistematske preglede ili utvrđivanje ozljede na radu, a za tu uslugu uplaćuje državi 0,5 posto doprinosa, što je lani ukupno iznosilo oko 560 milijuna kuna. Od tog se novca potom financiraju liječnici medicine rada, psiholozi i ozljede na radu", navodi se u tekstu.