x
x

Balneoterapija i lječilišna medicina - tradicija i usmjerenost prema osobi

  18.08.2012.

Balneoterapija je prirodna metoda liječenja izlaganjem ljudskoga tijela različitim vrstama kupelji: vodenim, zračnim i peloidnim. Ona ima važno i nezamjenljivo mjesto u lječilišnoj medicini, koja koristi prirodne ljekovite činitelja, postupke fizikalne i rehabilitacijske medicine, kao i različite druge, umjetne, ljekovite postupke.

Balneoterapija i lječilišna medicina - tradicija i usmjerenost prema osobi

Razvila se i njeguje u prirodnim lječilištima, koja imaju i/ili koriste klimatske, morske i toplične prirodne ljekovite činitelje i najpogodnija su za balneoterapiju. Hrvatska je bogata takvim mjestima, ima ih više od 220. U sedamnaest njih djeluju specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju ili lječilišta u: Biogradu, Bizovcu, Crikvenici, Daruvaru, Ivanić Gradu, Krapinskim Toplicama, Lipiku, Makarskoj, Ninu, Opatiji, Rovinju, Sv. Stjepanu-Livadama, Stubičkim Toplicama, Topuskom, Tuheljskim Toplicama, Varaždinskim Toplicama, Vela Luci i Velom Lošinju.

U njima se pružaju različiti balneoterapijski postupci za reumatske, neurološke, kardiovaskularne i bolesti dišnoga sustava i kože, kao i u liječenju i rehabilitaciju posljedica različitih povreda, ozljeda i drugih stanja koja zahtijevaju rehabilitaciju.

Pokušaji ograničenja primjene balneoterapijskih postupaka nisu urodili plodom, oni su i dalje cijenjeni u bolesnika i korisnika.

U specijalnim bolnicama i lječilištima, smještenim u ekolišno povoljnim mjestima, njeguje se osobni pristup bolesniku i korisniku. Balneoterapija u različitim lječilišnim programima unaprjeđuje zdravlje, poboljšava kakvoću života i povoljno djeluje na različite bolesti u cilju njihove prevencije, liječenja, produženog liječenja, oporavka i rehabilitacije.

Goran Ivanišević
KBC Zagreb, Klinika za reumatske bolesti i rehabilitaciju

Rad prezentiran na 2. hrvatskiom kongresu o prevenciji i rehabilitaciji u psihijatriji održanom od 9. do 11. veljače, 2012. godine u Zagrebu.

http://www.psihijatrija-prevencijairehabilitacija.com/program.html