x
x

Kako ispravno upotrebljavati sredstva za zaštitu od sunca?

  19.07.2012.

Svaki proizvod namijenjen zaštiti od sunca ima oznaku zaštitnog faktora (SPF- sun protection factor). Stručnjaci preporučuju korištenje proizvoda s najmanjim zaštitnim faktotorom 15, koji blokira 93% UVB zračenja.

Kako ispravno upotrebljavati sredstva za zaštitu od sunca?

Zaštitni faktori od 30 i više blokiraju samo dodatnih 4% zračenje i preporučuju se osobama izuzetno osjetljivim na sunce, bolesnicima s rakom kože i osobama koje su pod rizikom za nastanak raka kože.

Taj zaštitni faktor označava duljinu vremena za koje proizvod štiti kožu od nastanka crvenila, u usporedbi s kožom bez zaštite. Npr. ako je koži bez zaštite potrebno 10 minuta za nastanak crvenila, upotrebom proizvoda s faktorom 15 to se vrijeme produljuje za 15 puta, dakle na 2,5 sati. Kako biste postigli na koži vrijednost zaštitnog faktora koja je navedena na ambalaži proizvoda, morate čitavu površinu tijela namazati s 2 mg sredstva na cm2 kože. To znači da morate nanijeti otprilike 35 ml sredstva, što predstavlja 1/3 do 1/5 uobičajenog pakiranja zaštitnih proizvoda. Ako nanesete premalo zaštitnog proizvoda ili kad ga neravnomjerno nanesete na različite dijelove tijela, zaštitni faktor na koži smanjuje se na 20 do 50% vrijednosti faktora navedenog na ambalaži proizvoda (npr. ukoliko ste proizvod s SPF 20 nanijeli u premaloj količini, zaštitni faktor na vašoj koži je negdje između 4 i 10!

Sredstva nanosite 30 minuta prije izlaganja suncu. Za održavanje zaštitnog faktora potrebno je ponovo primijeniti zaštitno sredstvo nakon dva sata i nakon plivanja.