x
x

Kemijski sastojci kreme za sunčanje detektirani u krvi

  23.01.2020.

Pojedini kemijski sastojci krema za sunčanje apsorbiraju se u krv, a posljedice za sada nisu poznate, objavljeno je u časopisu JAMA.

Kemijski sastojci kreme za sunčanje detektirani u krvi

Kemijski sastojci kreme za sunčanje sistemski se apsorbiraju nakon jedne aplikacije, a pojedini sastojci mogu se detektirati u krvi i nakon 3 tjedna, utvrđeno je u istraživanju koje je proveo FDA.

U laboratorijskim uvjetima randomizirano je 48 odraslih osoba koji su primjenjivali jednu od četiri formulacije krema za sunčanje koje sadrže avobenzon, oksibenzon, okokrilen, homosalat, oktisalat ili oktinoksat. Krema za sunčanje primijenjena je jednom prvog dana i četiri puta od 2. do 4. dana.

Ispitanicima je tijekom 21 dana uzeto 34 uzoraka krvi za analizu. Maksimalna koncentracija avobenzona u plazmi tijekom 1. do 21. dana - primarni ishod - 7,1 ng/ml za losion, 3,5 ng/ml za aerosol i sprej i 3,3 ng/ml za raspršivač s pumpicom.

Za svih šest aktivnih sastojaka, većina sudionika imala je maksimalne koncentracije u plazmi koje su bile ili na dopuštenom pragu ili iznad FDA-ovog praga od 0,5 ng/ml i to nakon 23 sata nakon jednokratne aplikacije.

Za homosalat i oksibenzon, više od polovice sudionika imalo je razinu praga u plazmi 21 dan nakon primjene.

Autori su zaključili da su potrebna daljnja istraživanja sigurnosti primjene krema za zaštitu od sunca.