x
x

Američki studenti u posjetu Sveučilištu u Splitu

  16.05.2012.

Skupina od dvadeset studenata za medicinska zanimanja s katoličkog sveučilišta iz Chicaga (Saint Xavier University) doputovala je danas u dvodnevni studijski posjet Sveučilištu u Splitu radi razmjene iskustava i znanja u njegovanju pacijenata, a tijekom susreta bit će riječi i o uspostavi buduće suradnje.

Američki studenti u posjetu Sveučilištu u Splitu

Američki studenti danas su se sastali sa studentima Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija splitskog Sveučilišta. Pročelnik tog odjela prof. dr. Stipan Janković tom je prigodom istaknuo da je splitskim studentima medicinskih zanimanja važno upoznati se s iskustvima kolega s katoličkog sveučilišta iz Chicaga s obzirom na bogatu tradiciju tog sveučilišta, dužu od 150 godina. Američkim studentima bit će predstavljen tzv. hrvatski model sveučilišnog obrazovanja zdravstvenih radnika.

"Za vrijeme dvodnevnog boravka gostiju iz Chicaga razgovarat ćemo o suradnji, to jest razmjeni studenata, nastavnika i znanstvenika", rekao je Janković.

Profesorica Sveučilišta Saint Xavier prof. dr. Charlene Bermele rekla je da američki studenti koji su došli u Split žele doznati o sustavu zdravstvene njege u Hrvatskoj.

"I naš i vaš cilj je pružiti što je moguće bolju njegu pacijentima", istaknula je prof. Bermele na sastanku splitskih i čikaških studenata. Po njezinim riječima, studenti zdravstvenih zanimanja iz Chicaga povremeno odlaze u druge dijelove svijeta radi upoznavanja različitih kultura da bi se osposobili za bolje postupanje prema pacijentima različitih kultura koji žive u Chicagu.

Tijekom boravka u Splitu američki će studenti posjetiti i splitski Klinički bolnički centar (KBC).

"Želimo vidjeti kako u bolnici u Splitu funkcionira odnos zdravstvenog osoblja i pacijenata", rekla je profesorica katoličkog sveučilišta iz Chicaga Carol Kostovich.