x
x

Dulja lista besplatnih lijekova

  30.04.2012.

Ukupno 143 lijeka, među kojima je 17 novih, uvršteno je 18. travnja na listu lijekova HZZO-a. Na osnovnu su listu, koja pacijentima osigurava lijekove bez nadoplate, uvršteni lijekovi za liječenje plućne hipertenzije, multiple skleroze, karcinoma štitnjače, gljivičnih infekcija, kroničnog hepatitisa B i hepatitisa C.

Dulja lista besplatnih lijekova

Formiranjem nove liste lijekova na dobitku će biti djeca s juvenilnim idiopatskim artritisom, a na osnovnu su listu lijekova odlukom Upravnog vijeća uvrštene i namirnice za enteralnu primjenu za liječenje pothranjenosti u djece i odraslih. Lijekovima za šećernu bolesti i depresiju proširena je dopunska lista lijekova, koje pacijent u ljekarni treba nadoplatiti.
U skladu s obećanjem ministra zdravlja Rajka Ostojića kako će se prvenstvo dati generičkim lijekovima, kao jeftinijoj i jednako kvalitetnoj varijanti, 126 lijekova uvrštenih na listu odnosi se na generičke lijekove. HZZO je ujedno snizio i cijene za ukupno 600 oblika lijekova, čime su ostvarene uštede od oko 150 milijuna kuna, što će omogućiti manje troškove terapija, kao i dodatna financijska sredstva za uvrštenje novih lijekova na liste lijekova HZZO-a.
- Žao mi je da lista lijekova, koja se nije mijenjala od svibnja 2011. godine, nije ranije prepravljana jer su nekim lijekovima cijene snižene po 20, 30 i više postotaka, izjavio je nakon sjednice Upravnog vijeća HZZO-a ministar zdravlja, Rajko Ostojić. Nova će se lista lijekova početi primjenjivati za dva do tri tjedna, a mijenjat će se, obećava ministar, najmanje tri puta godišnje.
Upravno je vijeće izmijenilo novi pravilnik o ortopedskim pomagalima, koji je po riječima ministra Ostojića bio "zoran primjer birokratskog sljepila". Zahvaljujući izmjenama, osobe s invaliditetom ponovo će moći nadoplatiti vrijednost invalidskih kolica ako kolica kupljena na doznaku HZZO-a koštaju više nego što je propisano pravilnikom. Nepokretnim traheotomiranim osobama potpuno ovisnim o tuđoj pomoći te osobama oboljelim od spinalne mišićne atrofije omogućeno je ostvarivanje prava na 900 aspiracijskih katetera tromjesečno, te sav potrebni potrošni materijal.
- Birokraciju ćemo maknuti iz procesa liječenja ljudi. Do zdravstvene usluge mora se dolaziti brzo i svrsishodno, a štednja se neće provoditi na djeci,
naglasio je ravnatelj HZZO-a Siniša Varga.

Lider, Zadarski list, 19. travnja 2012.

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
MaxfluZipantola PROTECTOlfen gel
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Maxflu
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: