x
x

Nove supstance za sprečavanje debljine

  26.02.2012.

Španjolski su znanstvenici testirali četiri prirodna biljna ekstrakta koji bi mogli imati pozitivne učinke u sprečavanju debljine. Istraživanja u laboratorijskim uvjetima otkrila su da dva od 4 ekstrakta inhibiraju aktivnost jednog od ključnog enzima za razgradnju masti iz hrane, čime bi se eventualno mogla spriječiti apsorpcija masti koja se unosi hranom.

Nove supstance za sprečavanje debljine

Dodatno je otkriveno da druga dva ekstrakta potiču razgradnju (hidrolizu) triglicerida unutar masnih stanica, čime se smanjuje sadržaj tih istih masnih stanica. Taj učinak također smanjuje količinu masti (lipida) u krvi, kao i poboljšava vrijednosti parametara povezanih s metabolizmom glukoze, koji je usko povezan s pojavom dijabetesa i debljine.

Zbog povjerljivosti istraživanja, ne može se još otkriti o kojim se prirodnim sastojcima radi, no prvi rezultati pokazuju evidentnu učinkovitost u značajnom sniženju plazmatskih koncentracija triglicerida i kolesterola, kao i poboljšanju vrijednosti glukoze i inzulina.

Ekstrakti su testirani na štakorima, no potrebna su i daljnja istraživanja prvo na životinjama, a kasnije, ako se potvrde pozitivni učinci, uslijediti će i istraživanja na ljudima, o mogućoj primjeni navedenih sastojaka kao prirodnih dodataka prehrani.

Izvor: University of Granada