x
x

Psi mogu njuhom otkriti rak pluća kod ljudi

  Jacinta Vuković, dr. med.

  25.08.2011.

Istraživanje objavljeno u European Respiratory Journal-u otkriva da posebno obučeni psi mogu nanjušiti rak pluća iz ljudskog daha. Ovo je iznimno važno otkriće s obzirom na činjenicu da rak pluća u ranoj fazi kada je još uvijek izlječiv ima malo simptoma pa ga je teško otkriti.

Psi mogu njuhom otkriti rak pluća kod ljudi

Istraživanje objavljeno u European Respiratory Journal-u otkriva da su četiri dresirana psa: dva njemačka ovčara, australski ovčar i labrador retriever uspjeli identificirati rak pluća kod 71 od 100 bolesnika s tom dijagnozom.

U studiji je sudjelovalo 220 volontera: 110 zdravih dobrovoljaca, 60 osoba s rakom pluća i 50 s kroničnim opstruktivnim plućnim bolestima. Svi volonteri su izdahnuli u staklene cijevi ispunjene vunom.

Kako bi se izbjeglo nenamjerno odavanje tragova o onome što bi psi trebali naći, cijevi su pomiješane tako da treneri pasa i promatrači koji su stavljali cijevi na pod ispred psa, nisu znali status osobe od koje potječe uzorak.

Psi su njušili po pet cijevi istovremeno, a samo je jedna od njih bila s uzorkom osobe oboljele od raka pluća.Psi su trenirani da kada nanjuše rak, legnu i stave nos na cijev.

Pokazalo se da psi mogu točno identificirati uzorke pacijenata oboljelih od raka iako su bili u ranoj fazi bolesti, a da ih pri tome nisu ometali drugi mirisi iz daha poput hrane ili cigareta.

Postoje već prijavljeni slučajevi u kojima su psi upozorili svoje vlasnike na još nedijagnosticirani rak pluća, kože ili dojke na način da su neprestano stavljali šapu ili njuškali inficirani dio tijela. Postoje i psi koji su osposobljeni osjetiti miris niske razine šećera u krvi osoba koje imaju dijabetes.

Istraživanje objavljeno u BMJ 2004. godine utvrdilo je da su psi ispravno identificirali rak mokraćnog mjehura u prosjeku kod oko 40% oboljelih, dok su u Japanu istraživači objavili da psi mogu otkriti rak debelog crijeva iz ljudskog daha i uzorka stolice s gotovo 90% točnosti što je tek neznatno niži postotak od uspjeha u detekciji raka debelog crijeva kolonoskopijom.

Razlike u rezultatima objavljenih podataka mogu se pripisati dužini treninga pasa. Četiri psa iz istraživanja objavljenog u ERJ trenirana su devet mjeseci dok su psi u drugim spomenutim studijama trenirani oko tri tjedna. Na rezultate je mogla utjecati i vrsta uzorka koje je pas njušio: urin, dah, krv ili stolica.

Kako psi otkrivaju rak?

Iako su rezultati istraživanja prilično različiti, a uspjeh varira uslijed različite treniranosti pasa i različitosti samih uzoraka, te ćemo pravu vrijednost ova saznanja dobiti najvjerojatnije u budućnosti izgradnjom tehnologije koja će moći učinkovito ponoviti ono što psi čine, rezultati dobiveni ovim istraživanjem su od iznimne vrijednosti.

U nedavno objavljenom velikom istraživanju otkriveno je da ukoliko pušači, koji su visoko rizična skupina, obave jednom godišnje CT pluća, smanjuju rizik od smrtnosti uslijed ove bolesti za 20%. No ova pretraga po mnogima je kontroverzna jer lažno otkriva rak u jedne od četiri osobe što dovodi do daljnjih, a nepotrebnih, invazivnih postupaka.

Psi su pokazali da je otkrivanje raka iz ljudskog daha moguće, no sada treba utvrditi koje točno spojeve psi njuše te znanstveno djelovati. Znanstvenici smatraju da psi i druge životinje mogu namirisati bolest tako što osjete promjene u spojevima zvanim Volatile organic compounds (VOCs) koji obuhvaćaju kemijske procese u tijelu.

U ljudskom dahu je do sad izdvojeno oko 4000 različitih VOCs spojeva, a pseći njuh je od 100 do 1000 puta jači od ljudskog.