x
x

Razine magnezija mogu utjecati na iznenadnu srčanu smrt

  14.02.2011.

Veće razine magnezija u plazmi i prehrani čini se da smanjuju rizik od iznenadne srčane smrti, objavljeno je u časopisu American Journal of Clinical Nutrition.

Razine magnezija mogu utjecati na iznenadnu srčanu smrt

U staničnim i eksperimentalnim modelima, pokazalo se kako magnezij ima antiaritmijska svojstva . Obdukcijski nalazi su također pokazali niže vrijednosti magnezija kod umrlih od iznenadne srčane smrti
Dr. Chiuve (Harvard School of Public Health, Boston) i kolege pokušali su pronaći vezu između razine magnezija i iznenadne srčane smrti u općoj populaciji.
Dr. Chiuve i kolege analizirali su podatke od više od 88000 žena koje su sudjelovale u studiji Nurses 'Health Study. Tijekom 26 godina praćenja, bilo je 505 slučajeva iznenadne smrti ili zabilježenih aritmijskih incidenata.
Daljnje analize su pokazale kako je rizik od iznenadne srčane smrti značajno niži kod žena s višim vrijednostima magnezija u plazmi, odnosno kako je svaki porast vrijednosti magnezija u plazmi od 0.25-mg/dL povezan sa s 41% manjim rizikom od iznenadne srčane smrti..
Dr. Chiuve je naglasila kako većina ljudi ne unosi dovoljno magnezija prehranom te kako bi povećanje dnevnog unosa magnezija moglo osigurati potencijalnu strategiju za primarnu prevenciju iznenadne srčane smrti. Međutim, naglasila je kako je analiza podataka studije ipak bila samo opservacijska te kako su potrebna daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo postoji li uistinu uzročna povezanost između razina magnezija i iznenadne srčane smrti.