x
x

Zašto je ovaj jednostavan simptom zatajivanja srca tako lako zanemariti

  14.06.2024.

Istraživanje, predstavljeno na Heart Failure Association of the European Society of Cardiology (HFA-ESC) 2024. i objavljeno u European Journal of Preventive Cardiology, pokazalo je da je u dvije kohorte rizik od smrtnosti od svih uzroka bio najmanje udvostručen među pacijentima s nedostatkom daha pri savijanju prema naprijed.

Zašto je ovaj jednostavan simptom zatajivanja srca tako lako zanemariti

Ova analiza slijedi studiju objavljenu u The New England Journal of Medicine. Kardiolozi iz Teksasa su otkrili da je gotovo jedna trećina pacijenata s uznapredovalim zatajivanjem srca koji su upućeni u njihov laboratorij za kateterizaciju srca imala bendopneju. Istraživači su otkrili da su ti pacijenti bili bolesniji, što sugerira da bi im možda bila potrebna prilagodba lijekova ili daljnja procjena za naprednu terapiju zatajivanja srca.

Taisuke Nakade, dr. med., sa Sveučilišta Juntendo u Tokiju i njegovi suradnici istraživali su prevalenciju, kliničke karakteristike i prognostičku vrijednost bendopneje u starijih pacijenata hospitaliziranih zbog zatajivanja srca koristeći dvije nedavno završene prospektivne studije, FRAGILE-HF i SONIC-HF.

Uključili su ukupno 2034 japanska bolesnika u dobi od 65 godina ili starijih hospitaliziranih zbog dekompenzacije uzrokovane zatajivanjem srca u skladu s Framinghamskim kriterijima. Svi su pacijenti bili podvrgnuti procjeni bendopneje prije otpusta, što je uključivalo sjedenje na stolici i zamolbu da se sagnu prema naprijed kako bi dotakli svoje gležnjeve i zadržali položaj što je duže moguće.

Onima koji nisu mogli zadržati položaj 30 sekundi zbog nedostatka zraka dijagnosticirana je bendopnea, dok oni koji su se zaustavili iz drugih razloga nisu definirani kao oni koji imaju to stanje.

U kohorti FRAGILE-HF, bendopnea je dijagnosticirana u 2,5% ljudi i 4,4% onih u kohorti SONIC-HF. Prevalencija bendopneje u dvije skupine bila je niža nego što bi se moglo očekivati ​​iz prethodnih analiza koje su otkrile prevalenciju od 18% do 49%, ali to može biti zbog razlika u tome kako i kada je bendopneja procijenjena ili profil uključenih bolesnika. Prethodne studije uključivale su puno manji broj bolesnika s nizom različitih stanja zatajivanja srca.

Pacijenti s bendopneom vjerojatnije su bili žene, imali su viši indeks tjelesne mase i imali su dijagnozu srčane bolesti klase III ili IV NYHA (New York Heart Association). Također je vjerojatnije da će imati ejekcijsku frakciju lijeve klijetke od 50% ili više i manje je vjerojatno da su bili liječeni ACE inhibitorima ili blokatorom angiotenzinskih receptora.

Tijekom 2 godine praćenja umrlo je 38,7% bolesnika s bendopneom u kohorti FRAGILE-HF u usporedbi s 20,7% onih bez ove dispneje. U kohorti SONIC-HF, polovica onih s bendopneom umrla je u usporedbi s 20,6% onih bez ove dijagnoze dispneje. Coxova analiza proporcionalnih opasnosti smrtnosti iz svih uzroka otkrila je da je nakon prilagodbe za potencijalno zbunjujuće čimbenike, bendopnea bila povezana sa značajno povećanim rizikom od smrti, pri omjeru rizika od 2,11 u FRAGILE-HF i 4,20 u SONIC-HF.

Međutim, mehanizam koji leži u osnovi veze između savijanja prema naprijed i gubitka daha još uvijek nije jasan.