x
x

Svjetski dan borbe protiv raka jajnika

  08.05.2024.

Svjetski dan borbe protiv raka jajnika 8. svibnja pokrenut je 2013. godine s ciljem podizanja svijesti žena o važnosti redovnih pregleda i stvaranje zajednice koja promiče prevenciju i pruža podršku. Rak jajnika je, nakon raka tijela i vrata maternice, treći po učestalosti ginekološki karcinom kod žena u svijetu, a drugi po smrtnosti.

Svjetski dan borbe protiv raka jajnika

Prema registru za rak u Hrvatskoj je 2020. od raka jajnika oboljelo 368 žena, a u 2021. godini umrlo je 298 žena. Većinom je bolest otkrivena u višim stadijima kad su ishodi liječenja lošiji. Rano prepoznavanje simptoma koji mogu ukazivati na rak jajnika bitno je za rano otkrivanje bolesti i te simptome trebala bi poznavati svaka žena.

Najčešći tip raka jajnika je epitelijalni karcinom s pet podtipova koji se međusobno razlikuju po rizičnim čimbenicima, načinu širenja, vrsti tretmana i prognozi pa ih zbog njihove heterogenosti možemo smatrati različitim bolestima. Najučestaliji je serozni karcinom visokog stupnja, koji ujedno ima i najlošiju prognozu, a preostala četiri tipa su karcinom svijetlih stanica, endometroidni, mucinozni i serozni karcinom niskog stupnja.

Iako je svjesnost o raku jajnika u porastu, a incidencija na svjetskoj razini u padu, nema značajnih poboljšanja u uspješnosti liječenja i preživljenju. Simptomi raka jajnika nespecifični su i često ostaju neprepoznati, iako se javljaju već i u ranom stadiju bolesti. Zbog toga se velik broj slučajeva, čak 70%, otkrije kad se rak već proširio. Simptomi na koje treba obratiti pozornost su:

  • Napuhnutost i osjećaj težine u želucu
  • Gubitak teka
  • Čest poriv za mokrenjem
  • Nenamjerni gubitak težine

Rizični čimbenici uključuju ranu dob menarhe, kasnu menopauzu, neuzimanje oralne kontracepcije, obiteljsku ili osobnu anamnezu raka dojke ili jajnika. Možemo zaključiti da je potisnuta ovulacija zapravo zaštitni čimbenik, a hipoteze o etiologiji bolesti odgovaraju ovom zapažanju. Jedna od hipoteza je pretpostavka neprekidne ovulacije, prema kojoj stalni popravak epitela do kojeg dolazi nakon svakog ovulacijskog ciklusa zapravo povećava vjerojatnost spontane mutacije stanica epitela jajnika i posljedični nastanak zloćudnih promjena.

Obilježavanjem Svjetskog dana borbe protiv raka jajnika želi se ukazati na najvažnije činjenice o raku jajnika, a to su:

  • Sve su žene u opasnosti od obolijevanja – ako imate jajnik, možete oboljeti od raka jajnika.
  • Znanje i osviještenost o ranim znakovima bolesti mogu spasiti brojne živote.
  • Rana dijagnoza znatno poboljšava ženine izglede za preživljenje.
  • Rak jajnika često se dijagnosticira u kasnoj fazi.
  • Mnoge žene pogrešno vjeruju da će PAPA test otkriti rak jajnika.