x
x

Povezanost hormonske kontracepcije i raka dojke

  Matija Stipaničev, cand. med.

  22.12.2017.

Žene koje koriste hormonsku kontracepciju imaju 20% veći rizik za obolijevanje od raka dojke, tvrdi nova studija objavljena u časopisu The New England Journal of Medicine.

Povezanost hormonske kontracepcije i raka dojke
Žene koje koriste hormonsku kontracepciju imaju 20% veći rizik za obolijevanje od raka dojke. Hormonska kontracepcija uzrokuje pojava jednog dodatnog raka dojke na 7700 žena. Brojke su zabrinjavajuće uzme li se u obzir činjenica da hormonsku kontracepciju koristi 140 milijuna žena širom svijeta.

Odavno je poznata činjenica da hormonska kontracepcija povećava rizik za obolijevanje od raka dojke. Znanstvenici i liječnici su smatrali da se uporabom suvremenijih oblika hormonske kontracepcije s manje estrogena taj rizik uvelike smanjuje. U novoj kohortnoj studiji znanstvenici sa Sveučilišta u Copenhagenu analizirali su povezanost suvremene hormonske kontracepcije (progestin, estrogen-progestin)  i pojave invanzivnog raka dojke na uzorku od 1.8 milijuna žena u dobi od 15 do 49 godina koje nisu imale rak, tromboemboliju i nisu bile liječene protiv neplodnosti.

U uzorku je ukupno bilo 11.517 slučajeva raka dojke. U usporedbi sa ženama koje nikad nisu koristile hormonsku kontracepciju, uočen je 20% veći rizik za obolijevanje od raka dojke kod žena koje su koristile ili koriste hormonsku kontracepciju odnosno pojava jednog dodatnog raka dojke na 7700 žena. Brojke su  zabrinjavajuće uzme li se u obzir činjenica da hormonsku kontracepciju koristi 140 milijuna žena širom svijeta.  

Rizik je bio veći kod žena koje su duže koristile hormonsku kotracepciju. Također, rizik je bio veći i nakon prestanka korištenja hormonske kontracepcije kod žena koje su je koristile 5 ili više godina. Većina karcinoma se pojavila nakon 40. godine života.

Znanstvenici zaključuju kako je pri odabiru kontrapcepcijske metode važno u obzir uzeti sve prednosti i mane.  Hormonska kontracepcija je i izrazito korisna jer osim pozitivnih terapijskih učinaka, ima i brojne prednosti poput smanjenja pojave karcinoma jajnika, endometrija i debelog crijeva. Rezultati ove studije sugeriraju uporabu alternativnih metoda kontracepcije (npr. kondom, unutarmaternični uložak) ukoliko ne postoji ozbiljna medicinska indikacija za uporabu hormonske kontracepcije.