x
x

Stručno mišljenje o parenteralnoj primjeni željeza u nehematološkoj praksi

  27.02.2024.

Stručno mišljenje o parenteralnoj primjeni željeza u nehematološkoj kliničkoj praksi, članak objavljen u Liječničkom vjesniku.

Stručno mišljenje o parenteralnoj primjeni željeza u nehematološkoj praksi

Anemija zbog manjka željeza ili sideropenična anemija najčešći je oblik anemije u populaciji. Sideropenična anemija može nastati uslijed gastrointestinalnih bolesti, ginekoloških i drugih kroničnih krvarenja, može biti dio kliničke slike nefroloških i drugih bolesti i stanja, može doprinositi srčanom zatajenju u kardioloških bolesnika te pogoršavati ishode operativnih zahvata. Zbog navedenoga potreban je timski rad u liječenju sideropenične anemije, važno je otkriti i liječiti uzrok koji je doveo do gubitka željeza te liječiti anemiju nadoknadom željeza.

Cilj je ovog rada prikazati pregled literature i klinička iskustva različitih nehematoloških specijalističkih usmjerenja u liječenju sideropenične anemije parenteralnim pripravcima željeza u različitim tercijarnim centrima u Hrvatskoj.

U radu su opisani pristupi i postupnici u zbrinjavanju sideropenije i sideropenične anemije parenteralnim željezom iz aspekta gastroenterologa, ginekologa, nefrologa, kardiologa te anesteziologa, sa specifičnostima pojedinih bolesti i pristupa njihovom liječenju.

U zaključku, novi visokodozni pripravci parenteralnog željeza unaprijedili su mogućnosti liječenja sideropenične anemije i primjenjuju se sve više u dnevnim bolnicama i odjelima različitih struka u Hrvatskoj, a ne samo u hematološkim dnevnim bolnicama ili odjelima.

Dražen Pulanić, Berislav Barbalić, Marko Brinar, Diana Delić-Brkljačić, Ivo Darko Gabrić, Krunoslav Kuna, Dina Ljubas Kelečić, Alen Protić, Josipa Radić, Ivana Stojanović, Željko Krznarić