x
x

Nema veze između uobičajene konzumacije kofeina i migrene

  22.02.2024.

Kofein je često pripisivan okidač glavobolje kod odraslih s migrenom i kliničari mogu savjetovati pacijente da izbjegavaju pića koja sadrže kofein; međutim, malo je studija ispitalo ovu povezanost. Međutim, uobičajena konzumacija kofeina nije povezana s učestalošću, trajanjem ili intenzitetom epizodnih migrena, pokazalo je novo istraživanje.

Nema veze između uobičajene konzumacije kofeina i migrene

Cilj ove studije, objavljene online u časopisu Headache, bio je ispitati odnos između uobičajenog konzumiranja napitaka s kofeinom i učestalosti, trajanja i intenziteta glavobolje u prospektivnoj kohorti odraslih osoba s epizodnom migrenom.

Sekundarna analiza prospektivne kohortne studije spavanja u odraslih s epizodnom migrenom (sa ili bez aure) uključila je skupinu od 97 osoba (srednja dob, 31 godina; 82% bijelci) s prosječno 5,0 ± 3,6 dana glavobolje mjesečno.

Sudionici su dali sociodemografske podatke, povijest bolesti, uobičajenu konzumaciju napitaka s kofeinom, unos alkohola, način života i psihosocijalne čimbenike te ispunili ljestvicu depresije Centra za epidemiološke studije, ljestvicu percipiranog stresa i Pittsburgh indeks kvalitete sna.

Dodatno, dva puta dnevno su ispunjavali elektroničke dnevnike sljedećih 6 tjedana, izvještavajući o aktivnostima glavobolje i korištenju lijekova za liječenje glavobolje.

Ukupno 67% sudionika prijavilo je jednu do dvije porcije kofeinskih napitaka dnevno, 12% je prijavilo tri do četiri porcije dnevno, a 21% je izjavilo da ne konzumiraju uobičajenu konzumaciju kofeina.

Nakon prilagodbe za dob, spol, upotrebu oralnih kontraceptiva i druge zbunjujuće faktore, srednja učestalost glavobolja bila je slična među skupinama (7,1 dana bez kofeina, 7,4 dana za jednu do dvije porcije i 5,9 dana za tri do četiri porcije).

Slično tome, prilagođeno srednje trajanje glavobolje nije se razlikovalo ovisno o razinama unosa pića s kofeinom (8,6 sati bez kofeina, 8,5 sati za jednu do dvije porcije i 8,8 sati za tri do četiri porcije).

Prilagođeni srednji intenzitet glavobolje također se nije razlikovao među skupinama.

Autori istraživanja su zaključili da nisu pronašli povezanost između uobičajenog uzimanja pića s kofeinom i učestalosti, trajanja ili intenziteta glavobolje. Ovi podaci ne podržavaju preporuku da pacijenti s epizodnom migrenom trebaju izbjegavati konzumaciju kofeina. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se shvatilo može li odstupanje od uobičajenog unosa kofeina izazvati napadaje migrene.