x
x

Većina osoba u SAD-u ne zna svoje vrijednosti šećera, tlaka, kolesterola...

  15.02.2024.

Većina odraslih osoba u SAD-u ne zna razinu svog kolesterola ili šećera u krvi, prema rezultatima istraživanja koje je objavio Wexner Medical Center Sveučilišta u Ohiu.

Većina osoba u SAD-u ne zna svoje vrijednosti šećera, tlaka, kolesterola...

Laxmi Mehta, direktor preventivne kardiologije i ženskog kardiovaskularnog zdravlja na Državnom sveučilištu Ohio Wexner Medical Center u Columbusu i suradnici ispitali su više od 1000 odraslih diljem SAD-a kako bi procijenili znaju li vrijednosti svog krvnog tlaka, idealnu težinu, vrijednosti kolesterola ili šećer u krvi.

Istraživanje je pokazalo da je 44 % ispitanika znalo svoju idealnu težinu, dok je samo 15 % znalo svoju razinu šećera u krvi. Usporedbe radi, dvije trećine je znalo svoju adresu iz djetinjstva (68 %), a 58 % je znalo rođendan svog najboljeg prijatelja. Većina ispitanika je izjavila da su provjerili krvni tlak i broj otkucaja srca tijekom prošle godine, vrijednosti šećera i kolesterola u krvi unutar pet godina.

Rano prepoznavanje čimbenika rizika obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti i njihovo adekvatno liječenje mogu potencijalno spriječiti srčani udar, moždani udar i zatajivanje srca. Potrebno se usredotočiti na preventivnu skrb kako bi ljudi mogli živjeti najbolje i najpotpunije.