x
x

Visoki i niski indeksi tjelesne mase potiču respiratorne simptome

  15.02.2024.

Ova studija imala za cilj istražiti povezanost između indeksa tjelesne mase (BMI) i razvoja kašlja, nedostatka zraka i dispneje. Analizirani su podaci pojedinaca koji su sudjelovali u Nacionalnom ispitivanju zdravlja i prehrane između 2003. i 2012. godine. Pojedinci s visokim ili niskim indeksom tjelesne mase (BMI) pokazali su povećan rizik od respiratornih simptoma i bolesti od onih s BMI u normalnom rasponu.

Visoki i niski indeksi tjelesne mase potiču respiratorne simptome

Istraživači su pregledali podatke iz Nacionalnog istraživanja zdravlja i prehrane (NHANES) od 2003. do 2012.; ispitivana populacija uključivala je 12 719 odraslih osoba starijih od 40 godina s podacima o respiratornim simptomima; 51% bile su žene, a 53,3% bile su nehispanjolske bjeljkinje.

Ispitivana populacija podijeljena je u kvartile na temelju BMI kako slijedi: 3180 osoba s BMI od 13,2-24,9 kg/m2, 3175 s BMI od 24,9-28,4 kg/m2, 3180 s BMI od 28,4-32,5 kg/m2 i 3184 s BMI od 32,5-82,0 kg/m2.

Studija je nastojala procijeniti korelaciju između BMI-a i respiratornih simptoma (kašalj, piskanje i dispneja), kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) i astme u neprilagođenim i prilagođenim modelima na temelju spola, rase, bračnog statusa, omjera siromaštva i prihoda ( PIR), stupanj obrazovanja i pušački status.

U logističkoj regresiji i analizi prilagođavanja krivulje, BMI je pokazao odnos u obliku slova U s respiratornim simptomima, astmom i KOPB-om, s povećanim rizikom kod pojedinaca s visokim ili niskim BMI-om u odnosu na one s BMI-jem u srednjim kvartilima.

U stratificiranoj analizi po rasi, rizik od kašlja bio je značajno veći među ne-hispanoameričkim crncima nego kod drugih rasa (P < 0,0001), a viši BMI bio je povezan s povećanim rizikom od KOPB-a u ne-hispanjolaca crnaca (izgledi omjer, 1,053; P < ,0001).

Istraživači nisu otkrili značajan utjecaj biološkog spola na odnos između BMI i respiratornih simptoma, KOPB-a ili astme.

Rezultati podupiru prethodne studije koje pokazuju da prenizak BMI može biti štetan za zdravlje.

Ovi rezultati upućuju na to da rizik od začepljenja malih dišnih putova kod osoba s manjkom tjelesne težine zaslužuje više pozornosti i da prekomjerno trošenje također može utjecati na prognozu pacijenata s KOPB-om.