x
x

KBC Split: najmoderniji robotski asistent Hugo

  28.12.2023.

U Klinički bolnički centar Split, 18. prosinca, stigao je robot asistent HUGO RAS tvrtke "Medtronic" vrijedan 5.688.667,63 eura. Ovaj najmoderniji sustav za robotsku kirurgiju, prvi takav u hrvatskim bolnicama, instaliran je na Klinici za kirurgiju, kalibriran i testiran, a obavljen je i simulacijski trening za dio osoblja. Trenutno traje osposobljavanje medicinskog osoblja za rad na Hugu, a prve se operacije očekuju u ožujku sljedeće godine.

KBC Split: najmoderniji robotski asistent Hugo

Ovaj najmoderniji sustav za robotsku kirurgiju, prvi takav u hrvatskim bolnicama, instaliran je na Klinici za kirurgiju, kalibriran i testiran, a obavljen je i simulacijski trening za dio osoblja. Trenutno traje osposobljavanje medicinskog osoblja za rad na Hugu, a prve se operacije očekuju u ožujku sljedeće godine.

Predstojnik Klinike za kirurgiju KBC-a Split prof. prim. dr. sc. Zdravko Perko istaknuo je da se radi o uređaju koji omogućuje izvođenje minimalno invazivnih operacija. Riječ je o naprednoj tehnologiji, zbog čega u bolnici očekuju bolje ishode liječenja bolesnika, osobito onih najtežih. „Operirat ćemo u području abdominalne, torakalne, urološke i ginekološke kirurgije. Robot puno znači ne samo našoj klinici već cijeloj bolnici u kojoj će se unaprijediti operacijski zahvati. I dalje će operirati kirurg, no uz pomoć Huga, odnosno robotski asistirane kirurgije, operacije će biti preciznije i moći će se izvoditi i kompliciraniji zahvati“.

Ovisno o kompliciranosti operacije, u početku će Hugo liječnicima asistirati u dvije operacije dnevno, a s vremenom će se vidjeti kako će se u KBC-u organizirati za buduće zahvate.

„Ovaj uređaj trenutno je najbolji u Hrvatskoj, a možda i ponajbolje što se danas u svijetu može dobiti. Riječ je o programu robotski asistirane kirurgije te bi se sukladno procjenama moglo napraviti i do 1000 operacija godišnje“, naglasio je ravnatelj KBC-a Split prof. prim. dr. sc. Julije Meštrović.

Izvor: KBC Split