x
x

CEOM: Nulta tolerancija prema nasilju nad zdravstvenim radnicima

  02.12.2023.

Članovi Europskog liječničkog vijeća (CEOM) na nedavnom sastanku u Parizu raspravljali su o rastućem nasilju prema zdravstvenim djelatnicima diljem Europe. Prema podatcima WHO-a, gotovo 38% zdravstvenih radnika su žrtve fizičkog nasilja u nekom trenutku svoje karijere. Puno više njih redovito trpi verbalnu agresiju i prijetnje.

CEOM: Nulta tolerancija prema nasilju nad zdravstvenim radnicima

CEOM već nekoliko godina radi na rješavanju ovog važnog pitanja. Europski opservatorij za nasilje nad liječnicima osnovan je 23. lipnja 2017., a Europski dan svjesnosti o nasilju prema liječnicima i ostalim zdravstvenim radnicima obilježava se od 2020. godine svakog 12. ožujka.

Kako bi još više ukazali na ozbiljnost i nužnost rješavanja ovoga problema, CEOM je na sastanku u Madridu u ožujku 2023. odlučio izraditi standardizirani europski obrazac za izvješće o incidentima, zajednički za sve zemlje članice. Na sjednici CEOM-a u Parizu obrazac je jednoglasno usvojen, a rezultat je bliske suradnje svih europskih asocijacija i glavnih reprezentativnih medicinskih organizacija.

Nakon glasovanja, dr. José Santos, predsjednik CEOM-a je izjavio: "Ovo je veliki korak naprijed u borbi protiv ove neprihvatljive pojave". Dr. Philippe Cathala, glavni tajnik CEOM-a, je dodao: "To je snažan signal podrške i solidarnosti koju šaljemo svim našim europskim kolegama.”

Prikupljeni podatci bit će obrađeni i analizirani unutar CEOM-a kako bi se dobila detaljnija analiza uzroka i posljedica ovih djela te omogućila izrada učinkovitijih politika za suzbijanje istih.