x
x

Završna konferencija projekta - SineMozak – od projekta do znanja

  25.11.2023.

Projekt Sinergija molekularnih biljega i multimodalnog in vivo snimanja u prekliničkoj procjeni posljedica ishemijskog moždanog udara (SineMozak) započeo je prije 36 mjeseci, a nositelj projekta: Sveučilište u Zagrebu, Medicinski fakultet, Zavod za histologiju i embriologiju, Hrvatski institut za istraživanje mozga, Odsjek za neurogenetiku, medicinsku genetiku i regenerativnu neuroznanost, Laboratorij za regenerativnu neuroznanost.

Završna konferencija projekta - SineMozak – od projekta do znanja

Na završnoj konferenciji projekta SineMozak – od projekta do znanja, koja je organizirana u sklopu 9. hrvatskog kongresa neuroznanosti od 17. do 19. studenoga 2023. u zgradi Rektorata Sveučilišta u Osijeku, održala se prezentacija prof. dr. sc. Srećka Gajovića i suradnika s fokusom na projekt „Sinergija molekularnih markera i multimodalnog in vivo snimanja u pretkliničkoj procjeni posljedica ishemijskog moždanog udara“. Prezentacija je imala za cilj premostiti jaz između početka projekta i stvaranja vrijednog znanja, posebno ističući naziv projekta „SineMozak“.

Rezultati projekta iznimno su značajni za unapređenje razumijevanja posljedica ishemijskog moždanog udara kroz sinergističku upotrebu molekularnih markera i multimodalnog in vivo snimanja u pretkliničkim okruženjima. 

Događaj je naglasio praktične primjene i implikacije istraživanja, prikazujući putovanje „od projekta do znanja“, a proširio se izvan akademske sfere, pružajući platformu za umrežavanje za sudionike te ponudio opušteno okruženje u kojem su sudionici mogli sudjelovati u raspravama, poticanju suradnje i razmjeni ideja.

Važnost projekta SineMozak ističe se u proširivanju i unaprjeđivanju već postojeće platforme multimodalnog snimanja laboratorijskih miševa koja se rutinski koristi u Laboratoriju za regenerativnu neuroznanost (GlowLab) Hrvatskog instituta za istraživanje mozga, koji je sastavnica Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Više o projektu SineMozak na linku.