x
x

Rano otkrivanje raka prostate: Riješimo muški problem

  21.11.2023.

Rak prostate je vodeći rak „ubojica“ koji odnosi živote muškaraca u sjevernoj i zapadnoj Europi, a ujedno je najčešći rak kod muškaraca u Europi sa značajnim posljedicama na zdravstvene sustave. Svake godine oko 450 000 muškaraca u Europi oboli od raka prostate.

Rano otkrivanje raka prostate: Riješimo muški problem

Zakašnjela dijagnoza može dovesti do viših stadija metastatske bolesti, što utječe na visoku stopu smrtnosti i dugotrajan negativni utjecaj na kvalitetu života. Uz zdravstvenu struku i uvažavanje potreba pacijenata, Europska komisija je kroz niz inicijativa prepoznala rak prostate kao jedan od političkih prioriteta, uvažavajući inovacije od razine probira i ranog otkrivanja sve do liječenja i kvalitete života. Europski plan protiv raka i najnovije europske smjernice za screening raka uključili su i problematiku raka prostate, s naglaskom na smanjenje nejednakosti u otkrivanju i liječenju među državama članicama EU.

„Slučaj davanja prioriteta raku prostate u Europi nikad nije bio jasniji“, rekao je predsjednik Europske organizacije za borbu protiv raka delegatima na Općoj skupštini Europa Uomo, održanoj u Larnaki, Cipar.

Uzevši u obzir mjesec studeni "Movember" kao mjesec svjesnosti o raku prostate, potrebno je govori o potrebi odlučnih akcija i konkretnog suočavanja sa svim postojećim barijerama u dijagnostici i liječenju raka prostate kao vodećeg europskog „muškog problema“. Preporuka Europske komisije za proširenje ciljanog probira na rak prostate, koja se uglavnom temelji na savjetima znanstvene savjetodavne skupine SAPEA (Science Advice for Policy by European Academies), kaže da bi organizirani probir pomogao u rješavanju visokih razina oportunističkog PSA testiranja i stoga smanjio pretjeranu dijagnozu i štetu.

Međutim, konačne preporuke Vijeća EU-a propisale su "postupni pristup", uključujući daljnja istraživanja, kako bi se procijenila izvedivost i učinkovitost organiziranih programa temeljenih na PSA testiranju u kombinaciji s MRI kao naknadnim testom. To je rezultiralo trogodišnjim projektom PRAISE-U koji uključuje 25 institucija iz 12 zemalja, a financira ga program EU4Health.

Misija PRAISE-U-a je osmisliti nacionalno prilagođen troškovno učinkovit algoritam za rano otkrivanje za probir raka prostate u EU-u, kako bi se smanjio morbiditet i mortalitet uzrokovan rakom prostate.

Izvor: Europa uomo