x
x

Kako reagiramo na respiratorne infekcije na molekularnoj razini?

  24.01.2024.

Nova longitudinalna studija o simptomatskim, asimptomatskim i blagim infekcijama objašnjava kako naš organizam reagira na pojedinu zarazu na molekularnoj razini. Otkriven je potpis ekspresije gena koji razlikuje simptomatsku i asimptomatsku infekciju te pozitivne asimptomatske od negativnih osoba na pojedine viruse ili bakterije.

Kako reagiramo na respiratorne infekcije na molekularnoj razini?

Studija predstavlja složenu interakciju nekoliko uobičajenih respiratornih virusa s ljudskim organizmom, međusobno, kao i s bakterijama koje najčešće uzrokuju respiratorne infekcije. Rezultati su dostupni kao interaktivni web alat za istraživače kako bi testirali nove hipoteze, a opisani su u članku objavljenom u PLOS Biology.

Tijekom 19 mjeseci, 214 volontera uključenih u studiju Virome of Manhattan dalo je uzorke briseva nosa koji su analizirani molekuarnim tehnikama (RNA-seq i qPCR) zajedno s dnevnim praćenjem pojedinačnih simptoma infekcije i demografskim podacima.

Većina infekcija uzrokovana je rinovirusima i koronavirusima. Samo 8 % pozitivnih uzoraka imalo je dokaze o koinfekcijama (jedan slučaj bio je pozitivan na pet različitih virusa). Studija je pokazala da gripa dovodi do većih promjena u ekspresiji gena nego drugi virusi, poput koronavirusa ili rinovirusa. Njihovi su nalazi također ukazivali na moguću vezu između ponovljene izloženosti patogenima i odgovora domaćina.

Ranija studija koja je koristila podatke iz iste kohorte otkrila je da ponovne infekcije endemskim koronavirusom nisu neuobičajene, čak ni unutar godinu dana od prethodne infekcije. Studija je pokazala da reinfekcija nije bila povezana s blažim simptomima. Umjesto toga, zaključeno je da genetski čimbenici mogu u većoj mjeri odrediti težinu i ozbiljnost infekcije.