x
x

Život sa bronhiektazijama - priručnik za pacijente

  28.10.2023.

Bronhiektazije su, sve donedavno, ubrajane u skupinu rijetkih bolesti, međutim zahvaljujući sve češćoj primjeni kompjuterizirane tomografije pluća (CT) u dijagnostici bolesti pluća raste i broj bolesnika sa bronhiektazijama.

Život sa bronhiektazijama - priručnik za pacijente

Bronhiektazije nisu samo dijagnostički problem po pitanju otkrivanja uzroka koji je doveo do njihovog razvoja, već prije svega veliki terapijski izazov. Terapijske opcije su ograničene, a ključnu ulogu u liječenju ima redovito čišćenje dišnih puteva, što je ponekad teško objasniti pacijentima.

Stoga zajedničkim trudom fizioterapeuta i pulmologa Klinike za plućne bolesti „Jordanovac“ i Klinike za reumatske bolesti i rehabilitaciju KBC Zagreb, napisan je priručnik za pacijente u kojem se nalaze kratke informacije o tome što su bronhiektazije te ključne postavke liječenja sa naglaskom na različite tehnike eliminacije sekreta iz dišnih puteva.

U liječenju bronhiektazija kao i kod većine kroničnih i doživotnih bolesti pluća, važnu ulogu igra edukacija pacijenata i njihov osobni trud u liječenju. Bolesnici sa bronhiektazijama svakodnevno moraju provoditi čišćenje dišnih puteva ukoliko žele izbjeći česta pogoršanja bolesti, korištenje antibiotika i bolničko liječenje.

Stoga je glavni cilj ovog priručnika pomoći pacijentima sa bronhiektazijama kako pravilno čistiti dišne puteve od sekreta i na taj način živjeti bolje.

Priručnik se može naći na linku.