x
x

Kongres ERS 2023., Zdravo okruženje za bolje zdravlje dišnog sustava

  03.09.2023.

Međunarodni kongres Europskog respiratornog društva (ERS) 2023. održat će se u Milanu, 9. – 13. rujna, u hibridnom formatu. "Zagađenje, klimatske promjene i održivi razvoj" tema je za ovu godinu i o njoj će se raspravljati kroz različite sesije tijekom 5 dana kongresa.

Kongres ERS 2023., Zdravo okruženje za bolje zdravlje dišnog sustava

Evo nekoliko prijedloga stručnjaka ERS-a o tome što smatraju da se ne smije propustiti na ovogodišnjem kongresu.

Onečišćenje, klimatske promjene i održivi razvoj

Bit će organizirane mnoge aktivnosti koje će se fokusirati na ove teme. To uključuje znanstvene sesije, aktivnosti podizanja stručne svijesti te aktivnosti podizanja javne svijesti i edukacije u okviru kampanje ERS/Europske zaklade za pluća „Zdrava pluća za život".

Intersticijska bolest pluća (ILD)

Važne teme u ILD-u su sarkoidoza, fenotipovi u ILD-u, kao što je progresivna plućna fibroza, terapije temeljene na simptomima i nove terapije u ILD-u te rasprava o izazovnim slučajevima. Tri sesije iz programa koje preporučuje ERS su: Interaktivna sesija Pluća u plamenu; Progresivna plućna fibroza: Izazovi i kontroverze, koja uključuje i glasove pacijenata, i sesije ALERT, s vijestima iz kliničkih ispitivanja u ILD.

Poremećaji spavanja i disanja

Poremećaji disanja tijekom spavanja pogađaju 9% do 13% stanovništva i stoga imaju velike zdravstvene učinke. ERS preporučuje: sesija o poremećajima spavanja i disanja, Hot Topic simpozij o preciznoj medicini kod opstruktivne apneje za vrijeme spavanja i simpozij koji se bavi teretom pretilosti na zdravlje i učinkovitost pluća.

Bolesti dišnih puteva, astma, KOPB i kronični kašalj

ERS preporučuje dvije sesije: Trenutačni izazovi u liječenju bolesti dišnih putova, s fokusom na liječenju bolesnika s astmom, KOPB-om, kroničnim kašljem i rinosinuitisom, te Precizna medicina u liječenju bolesti dišnih putova : kamo ide znanost i što možemo ponuditi u klinici?

Torakalna onkologija

ERS savjetuje da se nikako ne propusti: CT probir raka pluća s niskim dozama; Pozitivni nalazi u neinvazivnoj dijagnostici i biomarkeri raka pluća i pleuralnog mezotelioma.

Pedijatrijske bolesti dišnog sustava

Iz pedijatrijskih bolesti dišnog sustava ERS preporučuje dvije sesije: Stanje umjetnosti i Pregled godine, te minisimpozij Genetika u pedijatrijskim respiratornim bolestima.

Plućne vaskularne bolesti

Odabir ERS-a na ovu temu je: simpozij Plućna embolija i njezina implikacija s drugim kliničkim respiratornim stanjima i radionica vještina Kliničko-radiološka-patološka korelacija u plućnoj hipertenziji.

Od ostalih tema ERS preporučuje i sesiju „Kako smanjiti epidemiju duhana i e-cigareta među mladima“; „Kako izgraditi uspješnu, održivu međunarodnu istraživačku mrežu?“ Simpozij usko povezan sa službenom temom kongresa: „Rat, klimatske promjene, migracije i respiratorne infekcije“.

Izvor: ERS