x
x

Svečano otkriven spomenik prof. dr. sc. Vladi Jukiću u njegovom rodnom Posušju

  14.08.2023.

U dvorištu osnovne škole fra Petra Bakule u Posušju 9. kolovoza 2023. u svečanom ozračju otkrivena su spomen poprsja trojice velikana iz Posušja: prof. dr. Milana Ramljaka, prof. dr. sc. Vlade Jukića i prof. Benjamina Tolića koje je izradio akademski kipar Tomislav Kršnjavi.

Svečano otkriven spomenik prof. dr. sc. Vladi Jukiću u njegovom rodnom Posušju

Na otkrivanju spomenika profesoru Jukiću govorila je njegova dugogodišnja i bliska suradnica Ravnateljica Klinike za psihijatriju Vrapče prof. prim. dr. sc. Petrana Brečić, dr. med. iznimno biranim riječima kojima je nastojala dočarati iznimnost, blistavost stručnog i profesionalnog puta profesora Jukića, nesvakidašnju snagu njegovog duha, usmjerenost na druge - a posebice one u potrebi i nevolji te skromnost u okolnostima koje su to podrazumijevale.

Posebice se je osvrnula na najvažniji dio njegovog profesionalnog puta od 1994. do 2019. tijekom kojih je bio na čelu Klinike za psihijatriju Vrapče koju je u velikom dijelu i reformirao - kako infrastrukturno tako i sadržajno, a svojim društvenim angažmanom uvelike utjecao na njezinu afirmaciju kao najvažnije psihijatrijske institucije u Hrvatskoj. Kako je istaknula prof. Brečić, prof. Jukić je bio veliki borac za ljudska prava naših bolesnika, sudjelovao je u izradama zakonskih regulativa, brinuo da uvjeti njihova liječenja budi dostojni čovjeka, a djelatnicima naše Bolnice ostat će upamćen kao veliki ravnatelj koji je volio i poštovao svoje zaposlenike, podržavao ih u radu i napredovanju, veselio se njihovim uspjesima, nesebično davao te cijelo vrijeme uspijevao zadržati skromnost neovisno o okolnostima u kojima je radio. Profesorica Brečić naglasila je kako se veličina čovjeka pa tako i profesora Jukića ne mjeri samo onim što je oku vidljivo i što se može izbrojiti, navesti i napisati već se njegova veličina ogleda u nevidljivom utjecaju koji je snagom njegovih vrlina mijenjao i nas, njegove djelatnike, čineći nas boljim profesionalcima i ljudima. Profesor Jukić bio je veliki psihijatar, veliki ravnatelj naše bolnice i nadasve veliki čovjek. Bio je čovjek vrlina i osobnog primjera.

Generacije djelatnika Klinike za psihijatriju Vrapče zahvalni su profesoru Jukiću na svemu što je učinio za nas, našu bolnicu i hrvatsku psihijatriju.