x
x

Wunderlichov sindrom kao prva manifestacija karcinoma bubrega

  16.07.2023.

Wunderlichov sindrom prvi je put opisan 1856. godine. Ovaj sindrom rijetkost je u kliničkoj praksi, a karakteriziran je pojavom spontanog, netraumatskog krvarenja u perirenalni ili supkapsularni prostor. Pacijenti se obično prezentiraju Lenkovom trijadom koja uključuje bol u lumbalnoj regiji, palpabilnu tvorbu u lumbalnoj regiji te makrohematuriju, a ponekada i s hipovolemijskim šokom.

Wunderlichov sindrom kao prva manifestacija karcinoma bubrega

Najčešći uzroci nastanka Wunderlichovog sindroma jesu benigne neoplazme bubrega poput angiomiolipoma ili ruptura bubrežne ciste. Rjeđi uzorci nastanka su karcinom bubrega, ruptura renalne arterije ili ruptura intraparenhimne aneurizme, dok u nekim slučajevima uzrok može biti idiopatski.

Cilj ovoga rada je prikazati bolesnika u kojeg je maligna neoplazma bubrega uzrok Wunderlichovog sindroma i ukazati na važnost prepoznavanja Wunderlichovog sindroma u kliničkoj praksi. Wunderlichov sindrom označava pojavu akutnog, netraumatskog, spontanog krvarenja u supkapsularni ili perirenalni prostor.

Prikaz slučaja: Na hitni bolnički prijam primljen je muškarac s bolovima u lijevom dijelu abdomena, praćenih mučninom i vrtoglavicom te jednom tamnijom stolicom. Fizikalnim pregledom nije pronađen nikakav patološki nalaz, ali ultrazvučnim pregledom ustanovljena je veća perirenalna kolekcija. Daljnjom obradom, uključujući i kompjutoriziranu tomografiju, utvrđena je tvorba na gornjem polu lijevoga bubrega, kao i opsežniji perirenalni hematom. Pacijentu je učinjena hitna nefrektomija te evakuacija perirenalnog hematoma. Patohistološki nalaz potvrdio je kako se radi o karcinomu bubrega (svjetlostanični tip) koji je rupturirao. Dvije godine kasnije, pacijent se ponovno javio u hitni bolnički trakt radi teške parapereze. Magnetska rezonancija pokazala je koštane metastaze u području torakalne kralježnice s širenjem u spinalni kanal. Pacijentu je hitno učinjena laminektomija uz redukciju tumora u spinalnom kanalu. Imunohistokemijskim bojenjima dokazano je da se radi o metastazama karcinoma bubrega. Pacijent je upućen na daljnje onkološko liječenje.

Zaključak: Wunderlichov sindrom iznimno je rijetka pojava u urološkoj praksi, ali treba biti uključen u diferencijalnu dijagnozu kod pacijenata koji se javljaju s bolovima u lumbalnoj regiji, palpabilnom tvorbom i znakovima šoka. Sindrom je etiološki najčešće vezan uz benigne neoplazme bubrega, ali može biti posljedica malignih novotvorina kao kod našeg bolesnika.

Paula Radoš , Dean Markić