x
x

Vitamin K2 rješenje za povećanje elastičnosti arterija kod bolesnika na dijalizi

  08.07.2023.

Kod bolesnika s kroničnom bolesti bubrega ili u završnoj fazi bolesti često se javljaju kardiovaskularne bolesti koje su glavni uzroci smrti. Ovi bolesnici također često pate od pothranjenosti i sarkopenije.

Vitamin K2 rješenje za povećanje elastičnosti arterija kod bolesnika na dijalizi

Kod bolesnika na dijalizi kronična upala povezana je s kardiovaskularnim problemima, posebno nakon povećanja razine fosfata i kalcija u krvi, što dovodi do krutosti arterija i povišenog krvnog tlaka. Međutim, istraživanja su pokazala da prehrana može imati važnu ulogu u poboljšanju šanse za preživljavanjem. Zanimljivo je istraživanje potencijalne koristi uzimanja dodataka prehrani s vitaminom K radi smanjenja rizika od štetnih kardiovaskularnih ishoda, s obzirom na ulogu vitamina K u aktivnosti Gla proteina unutar stijenke krvnih žila.

Nedostatak vitamina K, koji je čest kod bolesnika na dijalizi, može pogoršati vaskularnu kalcifikaciju, proces taloženja kalcija unutar stijenki krvnih žila. To se događa kada se kalcijevi kristali nakupljaju u arterijama, što može dovesti do njihovog postupnog stvrdnjavanja i gubitka elastičnosti. Stoga su istraživači proveli studiju kako bi istražili učinkovitost uzimanja dodataka vitamina K2 (menakinona-7) u smanjenju krutosti arterija kod kroničnih bolesnika na dijalizi.

Randomizirano kontrolirano ispitivanje provedeno je između 2021. i 2022. godine u kojem je sudjelovalo 96 bolesnika na hemodijalizi. Ispitanici su nasumično podijeljeni u dvije skupine: jedna skupina je uzimala dodatak vitamina K2 (menakinon-7) jednom dnevno, dok je druga skupina dobivala standardnu njegu tijekom 24 tjedna. Istraživači su mjerili krutost arterija (cfPWV) kako bi utvrdili promjene nakon 12. i 24. tjedna.

Nakon usporedbe početnih parametara između dviju skupina, utvrđeno je da nije bilo značajne razlike u promjeni krutosti arterija nakon 24 tjedna.

Međutim, primijećeno je da je uzimanje vitamina K2 značajno smanjilo očitanja cfPWV kod pacijenata s dijabetesom. Također, skupina koja je uzimala dodatak vitamina K2 pokazala je usporenu progresiju arterijske ukočenosti, posebno kod pacijenata s dijabetesom.

Znanstvenici objašnjavaju ove rezultate činjenicom da je nedostatak vitamina K čest kod bolesnika s kroničnom bolesti bubrega, djelomično zbog ograničenja hrane bogate vitaminom K i zbog visokih razina Ddp-ucMGP (marker nedostatka vitamina K) kod pacijenata na dijalizi. Osim toga, prethodna istraživanja su pokazala da vitamin K može poboljšati osjetljivost na inzulin u beta stanicama gušterače, što dovodi do smanjenja razine glukoze.

Stoga, ova studija sugerira da vitamin K2 može koristiti za povećanje elastičnosti arterija, posebno ovisno o razinama glukoze. Međutim, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se ispitali dugoročni rezultati i potvrdila ova teorija.

Izvor: Vitamini.hr