x
x

Je li rijetka križna alergijska reakcija među fluorokinolonima?

  14.06.2023.

Bolesnici s potvrđenom reakcijom preosjetljivosti na fluorokinolone vjerojatno će dobro podnositi ostale fluorokinolonske antibiotike, objavljeno je u dva rada u časopisima Journal of Antimicrobial Chemotherapy i Antimicrobial Agents and Chemotherapy.

Je li rijetka križna alergijska reakcija među fluorokinolonima?

Fluorokinoloni su drugi, odmah iza beta-laktama, iz klase antibiotika koji uzrokuju alergijske reakcije. Podnošljivost fluorokinolona se može dokazati primjenom tog lijeka.

Shah i suradnici su proveli retrospektivni pregled povijesti bolesti u 19 bolnica unutar Medicinskog centra Sveučilišta u Pittsburghu. U istraživanje su uključili bolesnike s potvrđenom reakcijom preosjetljivosti na levofloksacin, moksifloksacin  ili ciprofloksacin i s dokumentiranom primjenom drugog fluorokinolona. Od ukupno 230 uključenih bolesnika (80% žena; 95% bijelaca; srednja dob, 59 godina), 161 je dobio drugi fluorokinolon nakon dokumentirane alergijske reakcije, a 69 je primilo fluorokinolon prije zabilježene alergije. Reakcije su uključivale osip (81%), respiratorni distres (6%), angioedem (6%) i anafilaksiju (4%).

Od 161 bolesnika s alergisjkom reakcijom na fluorokinolon, 6% (sve su bile osobe ženskog spola) je imalo raeakciju preojetljivosti, uključujući i angioedem, a 30/161 je primilo naknadno fluorokinolon. Dvoje kod kojih se razvio respiratorni distres je imalo osip na levofloksacin i moksifloksacin, ali su dobro podnosili ciprofloksacin. Mađutim, razvili su respiratorni distres kod druge primjene ciprofloksacina. Rizik za alergijsku reakciju bio je najveći s moksifloksacinom (9%), zatim ciprofloksacinom (6%) i levofloksacinom (2%), ali razlike nisu bile statistički značajne.

U drugom izvješću, Adams i Shah su procijenili 94 bolnička pacijenta od 2013. do 2021. u zdravstvenom sustavu Yale New Haven. Bolesnici su primili barem jednu dozu fluorokinolona nakon dokumentirane reakcije preosjetljivosti na drugi fluorokinolon. Za samo 21 od ovih bolesnika smatralo se da imaju prave reakcije preosjetljivosti (3 su prijavili liječnici). Križna reaktivnost primijećena je u 14% pacijenata, s medijanom vremena od 6 godina.