x
x

Europska zdravstvena anketa u Hrvatskoj 2019., Životne navike

  17.03.2023.

Povodom Hrvatskog dana osviještenosti o debljini, 16. ožujka 2023. godine, voditeljica Službe za promicanje zdravlja prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović predstavila je rezultate istraživanja „Europska zdravstvena anketa u Hrvatskoj 2019., Životne navike“

Europska zdravstvena anketa u Hrvatskoj 2019., Životne navike

Podaci proizlaze iz posljednjeg, trećeg kruga Europske zdravstvene ankete (engl. European Health Interview Survey, EHIS) koji je proveden 2019. godine na nacionalno reprezentativnom uzorku. Ukupno je u istraživanju sudjelovao 5461 ispitanik. U Hrvatskoj je zabilježen rast prevalencije prekomjerne tjelesne mase koji je iznad prosjeka Europske unije.

Prema podacima iz prethodnog kruga EHIS istraživanja, 2015. godine prevalencija prekomjerne tjelesne mase i debljine iznosila je 56%. Posljednji podaci za 2019. godinu pokazuju da je ta prevalencija narasla za 9 postotnih bodova i sada iznosi 65%. Hrvatska, tako uz Maltu, sada ima najveću prevalenciju prekomjerne tjelesne mase i debljine u Europskoj uniji. Iako je prevalencija prekomjerne tjelesne mase rasla i na razini Europske unije, u Hrvatskoj je taj rast bio izraženiji – 9 postotnih bodova u Hrvatskoj u usporedbi s 2 postotna boda na razini Europske unije.

Nazočne je uvodno pozdravila posebna savjetnica ministra zdravstva prim. dr. sc. Vera Katalinić Janković, dr. med., te zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. med.

“Moramo odlučno djelovati u području promicanja zdravlja i prevencije debljine kako bismo stvorili okruženja koja olakšavaju i podržavaju zdrave izbore te omogućuju djeci i odraslima da usvoje pravilne prehrambene navike i vode aktivan život“, rekla je prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović, voditeljica Službe za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.  “Važno je da dionici iz brojnih sektora, ne samo zdravstvenog, djeluju zajedno u rješavanu ovog problema. Jedino tako možemo smanjiti razine prekomjerne tjelesne mase i debljine te umanjiti opterećenje nezaraznim bolestima, poput kardiovaskularnih bolesti, šećerne bolesti i raka, koje dovode do oko 90% svih smrti u Hrvatskoj.”

Hrvatska je trenutno u postupku donošenja novog Akcijskog plana za prevenciju debljine, čiji je cilj smanjiti opterećenje debljinom poduzimanjem mjera usmjerenih na promicanje zdravih stilova života i prevenciju čimbenika rizika te osnaživanje aktivnosti usmjerenih na prepoznavanje, praćenje i liječenje debljine.