x
x

U KBC-u Osijek učinjen najkompliciraniji zahvat u medicini boli – SCS

  05.02.2023.

U Zavodu za liječenje boli pri Klinici za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje, dana 02.02.2023. godine, po prvi put učinjena je ugradnja stimulatora kralježnične moždine (spinal cord stimulation-SCS).

U KBC-u Osijek učinjen najkompliciraniji zahvat u medicini boli – SCS

U Zavodu za liječenje boli pri Klinici za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje, dana 02.02.2023. godine, po prvi put učinjena je ugradnja stimulatora kralježnične moždine (spinal cord stimulation-SCS) u područje vratne kralježnice kod bolesnika s neizdrživom boli u području lijeve ruke zbog traumatske ozljede pleksusa brahijalisa pomoću pametnih naočala i platforme za udaljenu podršku.

SCS je jedan od najkompliciranijih zahvata u medicini boli, a svakako i najskuplji. Implantacija elektroda u epiduralni prostor vratne kralježnice je osobiti izazov, te se provodi samo u najboljim centrima za liječenje boli u svijetu. Cijeli ovaj zahvat učinjen je uz suradnju Mustafe Özyurta (Turska) i Olivera Totovića (Hrvatska), koji su organizirali stručnu suradnju između Leeds Hospital iz Velike Britanije i KBC Osijek putem „SmartGlass remote support platforme“.

Zahvat je proveo izv.prof.dr.sc.Ivan Radoš uz asistenciju dr. Dine Budrovca, a dr. Sheila Black anesteziolog, uži specijalista iz medicine boli (Leeds Teaching Hospital NHS Trust, GB) pratila zahvat i vidjela je sve ono što radi prof. Radoš koji je imao pametne naočale s kamerom, a u isto vrijeme je vidjela i sve RTG snimke i video u realnom vremenu koji je učinjen fluoroskopom.

Iako tehnički sam zahvat nije bio prekompliciran za prof. Radoša, jer se ugradnje SCS-a u Republici Hrvatskoj u području torakalne kralježnice (najčešće zbog neuspjelih operacija u području lumbalne kralježnice), najviše provodi upravo u Kliničkom bolničkom centru Osijek, supervizijom dr. Sheile Black u realnom vremenu željela se postići maksimalna sigurnost i učinkovitost samog zahvata za našeg bolesnika. 

Ovim zahvatom Zavod za liječenje boli KBC Osijek opravdao je svoj naslov centra izvrsnosti tj. Referentnog centra iz neuromodulacije boli, Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.

Izvor: KBC Osijek