x
x

Besplatno cjepivo protiv sezonske gripe

  14.01.2023.

Uoči sezone gripe 2022./2023. nabavljeno je 600000 doza četverovalentnog inaktiviranog cjepiva te je cijepljenje protiv gripe započelo 17. listopada 2022. godine.

Besplatno cjepivo protiv sezonske gripe

Do sredine prosinca nabavljenim cjepivom besplatno su se mogle cijepiti osobe s povećanim rizikom od teškog oblika bolesti i komplikacija gripe.

S obzirom na povećani interes za cijepljenjem osoba izvan rizičnih skupina te malu dostupnost cjepiva u ljekarnama, početkom siječnja 2023. godine odobrena je mogućnost besplatnog cijepljenja i osobama koje ne pripadaju rizičnim skupinama stanovništva.

Svi koji se žele cijepiti protiv gripe su pozvani da se jave izabranim liječnicima obiteljske medicine i izabranim pedijatrima radi cijepljenja.

Termin za cijepljenje poželjno je telefonskim putem unaprijed dogovoriti radi izbjegavanja gužvi koje su povoljni uvjeti za širenje COVID-19 i drugih respiratornih infekcija.

Za cijepljenje u nadležnom Zavodu za javno zdravstvo se također preporučuje zatražiti termin telefonom.

Punkt za cijepljenje protiv COVID-a koji u Zagrebu vodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, na koji se može doći svake srijede poslijepodne bez najave, nudit će i cijepljenje protiv gripe.

Cjepivo protiv COVID-a i cjepivo protiv gripe osobe starije od 12 godina mogu primiti istovremeno.