x
x

Mračne osobine ličnosti i uspješno vodstvo: isplati li se biti loš?

  05.01.2023.

Posljednjih godina, među znanstvenicima, sve češće raste zanimanje za proučavanje loših odnosno mračnih ponašanja u organizacijskome okruženju. Jedna od zanimljivijih mračnih osobina je mračna trijada: narcizam, psihopatija i makijavelizam.

Mračne osobine ličnosti i uspješno vodstvo: isplati li se biti loš?
Rezultati istraživanja pokazali su da mračna trijada ima negativnu korelaciju s dugoročnom uspješnošću vodstva u organizaciji.

Kada se promatraju učinkovitosti vodstva, uvijek se naglašavaju dobre osobine i crte osobnosti vođa. Unatoč sve većem interesu, postoji ograničen broj istraživanja koja se odnose na povezanost između mračne trijade i vodstva.

Uspješno vodstvo nije jednoznačan pojam te niska razina mračnih osobina vođe može pridonijeti uspješnom vodstvu.

U ovome će se radu prvo definirati pojam osobnosti, s naglaskom na mračne osobine, te će se uspoređivati s vodstvom u organizaciji. Stoga je glavni cilj ovoga rada bio ispitati jesu li mračne osobine potrebne da bi se uspješno vodila organizacija.

U svrhu istraživanja glavnoga cilja provedeno je ispitivanje anketnim upitnikom i situacijskim testiranjem na malom uzorku menadžmenta izabranog poduzeća.

Rezultati istraživanja pokazali su da mračna trijada ima negativnu korelaciju s dugoročnom uspješnošću vodstva u organizaciji. Kada se uzmu u obzir kratak rok i mali postotak mračnih osobina, dobivamo pozitivne rezultate u uspješnosti vodstva.