x
x

Hrvatska udruga poduzetnika u zdravstvu - privatni pregledi onkoloških bolesnika

  02.08.2021.

Hrvatska udruga poduzetnika u zdravstvu (HUPUZ) predložila je da se desecima tisuća onkoloških pacijenata žurno omogući da dijagnostičke i terapijske postupke, kao i specijalističke preglede, na uputnicu mogu obaviti u privatnim zdravstvenim ustanovama.

Hrvatska udruga poduzetnika u zdravstvu - privatni pregledi onkoloških bolesnika

Zbog pandemije koronavirusa liste čekanja su postale još dulje pa veliki broj onkoloških bolesnika svoje nužne medicinske postupke ne mogu obaviti pravovremeno, upozorili su iz HUPUZ-a.

Dodali su da se Hrvatska prema podacima Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) po broju smrti od raka na 1000 stanovnika u Europskoj uniji nalazi na visokom petom mjestu, iza Slovačke, Poljske, Cipra i Mađarske.

Među razlozima koje se navode za tu statistiku je i zakašnjeli početak liječenja, odnosno dulje čekanje na dijagnostiku i početak liječenja.

HUPUZ podsjeća na činjenicu da europske zemlje razvijenih zdravstvenih sustava ne poznaju podjelu za tzv. javno i privatno zdravstvo već njeguju modele u kojima su zdravstvene ustanove bez obzira na njihovo vlasništvo zastupljene sukladno potrebama pacijenata, te zbog toga nemaju liste čekanja.

Hrvatska udruga poduzetnika u zdravstvu