x
x

HERA 2: novi Europski javnozdravstveni projekt u borbi protiv zaraznih bolesti

  09.12.2022.

Jačanje analitičkih i infrastrukturnih aktivnosti praćenja i istraživanja epidemija: HERA 2 novi je Europski projekt s ciljem jačanja nacionalnih kapaciteta za borbu s budućim javnozdravstvenim prijetnjama u domeni zaraznih bolesti.

HERA 2: novi Europski javnozdravstveni projekt u borbi protiv zaraznih bolesti

Uvodnim sastankom 26. i 27. listopada 2022, počeo je HERA 2 projekt sa svojim aktivnostima. Cilj projekta je uspostavljanje stabilnih procesa sekvenciranja cijelog genoma (engl. whole genome sequencing-WGS) i lančane reakcije polimerazom u stvarnom vremenu (engl. real time polymerase chain reaction - PCR) u četiri relevantne nacionalne ustanove pod pristupom jednog zdravlja s ciljem učinkovitijeg odgovora na sve trenutne i buduće izazove prilikom izbijanja, praćenja i riješavanja epidemija i ostalih kriznih situacija u javnom zdravstvu.

HERA 2 projekt s budžetom od  više od 3 milijuna eura, osnovan i sufinanciran od strane Europske komisije za zdravlje i digitalizaciju (Health and Digital Executive Agency- HaDEA) pod EU4Health programom nazvanim: “Konsolidacija WGS/RT-PCR i infrastrukturnih procesa u nadzoru zaraznih bolesti  i istraživanju epidemija“, vođen od strane Austrijske agencije za zdravstvo i sigurnost hrane (Österreichische Agentur für Gesundheit und Ernährungssicherheit AGES) uz jednake doprinose Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) te grčkog (Ethonikos Organismos Dimosias Ygeias- EODY) i mađarskog (Nemzeti Népegészségügyi Központ-NKK) partnera. Suradnja ovih stručnih javnozdravstvenih ustanova omogućit će interdisciplinarni pristup globalnom i jednom zdravlju, usmjeren na međusobno poticanje i uspostavljanje novih  visokospecijaliziranih radnih procesa.

Između ostaloga, HERA 2 ima zadaću uspostaviti nove poboljšane metode praćenja i otkrivanja izvora epidemija kao što su npr. bakterije iz roda Salmonella i potencijalne rezistencije na antimikrobnu terapiju, uspostavljanje i primjena protokola za sekvenciranje respiratornih virusa, povećanje kapaciteta javnozdravstvenih laboratorija za praćenje i suzbijanje epidemija gastroenteritisa te uspostava modernih sustava za vizualizaciju i razmjenu podataka u svrhu praćenja i istraživanja epidemija zaraznih bolesti.

Sastanak je održan u Grčkoj u organizaciji AGES-a i okupio je predstavnike svih partnera na HERA 2 projektu na interaktivnoj radionici na kojoj su okupljeni zajedno raspravljali o svim planiranim zadacima te su stvorili temelje za njihovu uspješnu provedbu i bolju međunacionalnu suradnju. HERA 2 neće poboljšati samo nacionalne kapacitete u praćenju i istraživanju javnozdravstvenih prijetnji budućih epidemija zaraznih bolesti, već će omogućiti i bolju međunarodnu suradnju s ciljem zajedničkog djelovanja kako u granicama Europske Unije tako i u cijelom svijetu.

HaDEA u okviru svog programa EU4Health sufinancira projekt HERA 2 koji se trenutno vodi kao prijedlog pod brojem 101102440 i nakon usvajanja će biti zamijenjen odgovarajućim ugovorom o bespovratnim sredstvima.